A patra ediție a rezidenței de scenaristică Pustnik, primul astfel de program din România destinat tinerilor scenariști și regizori emergenți din întreaga lume, va avea loc între 9 și 17 septembrie 2018, la Portul Cultural Cetate. Timp de nouă zile, opt cineaști (trei din România și cinci din afara țării) își vor dezvolta proiectele de film de lungmetraj, pe care le vor putea prezenta, la finalul rezidenței, producătorilor invitați, în cadrul sesiunilor de
pitch.
Regizorii și scenariștii se pot înscrie cu proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare (synopsis, exposé, treatment sau prim draft). Aceștia trebuie să fi scris anterior scenariul pentru cel puțin un scurtmetraj sau un lungmetraj
.JPG)
prezentat într-un festival internațional de film.
Înscrierea se poate face online (
www.pustnik.com) până pe 23 mai 2018. Puteți găsi orice informație despre acest proces în secțiunea
How to
apply. Rezidența nu presupune taxe de înscriere sau participare, organizatorii acoperind costurile de cazare, masă și transport din București la Port Cetate.
Rezidenții își vor dezvolta scenariile de lungmetraj (debut sau al doilea film), urmând ca la finalul programului să primească feedback și să își poată susține proiectul în fața unora dintre cei mai importanți producători europeni, în cadrul unor sesiuni de pitch informale.
Scenarista Laurence Coriat, cunoscută pentru colaborările cu regizorul Michael Winterbottom, cu care a lucrat la
Wonderland (1999),
A Mighty Heart (2006) și
Genova (2008), se numără printre invitații ediției 2018. Aceasta va susține un
masterclass și va avea întâlniri individuale cu rezidenții.
Tema ediției Pustnik de anul acesta, „Don’t Panic”, dorește să exploreze relația artistului cu blocajele sale creative. Ea invită totodată la un dialog despre cum putem depăși fricile și anxietățile comune, în discuțiile deschise dintre viitorii rezidenți și
speaker-ii invitați.
Selecționerii rezidenței sunt
Andreea Borțun (scenarist și regizor, România), Bryn Chainey (scenarist și regizor, Marea Britanie/Australia), co-fondatori ai programului PUSTNIK și Lavinia Cioacă (critic de film, România).
Rezidența este găzduită de Portul Cultural Cetate, un sit de la sfârșitul secolului 19, cu o istorie proprie incredibilă, care se află pe malul românesc a Dunării.
Programul este organizat de Asociația Teta și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Detalii:
www.pustnik.com //
www.facebook.com/pustnik