Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



“Anul Brâncoveanu” la ICR Viena


   

     Institutul Cultural Român şi Ambasada României de la Viena organizează, cu ocazia “Anului Brâncoveanu”, proiecţia documentarului Un chip de lumină – Arhimandritul Ioan, stareţ al mânăstirii Hurezi între anii 1692 şi 1726. Evenimentul are loc la sediul ICR Viena, în 21 mai, data sărbătorii creştin-ortodoxe a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Iuliana Mateescu, scenarista şi regizoarea filmului va fi prezentă la proiecţie, care va fi urmată de prelegerea „Mănăstirea Hurezi: un monument-reper al artei brâncoveneşti“ susţinută de Doina Petrescu, arhitect, specialist în restaurarea monumentelor istorice.
Filmul Un chip de lumină, realizat de Asociaţia Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti, prezintă viaţa Arhimandritului Ioan de la Hurezi, despre care Nicolae Iorga spunea că „i-a fost supus, jertfitor Domnului Constantin Brâncoveanu ca oltean, ca om luminat, ca prieten al celui mai mare dintre ultimii domni de ţară“.
Arhimandritul a împlinit porunca lui Brâncoveanu şi a construit Mănăstirea Hurezi, care are o arhitectură spaţială, cu o formă puţin cunoscută: o cruce pe pământul Olteniei, ce poartă la extremităţi patru schituri, care înconjoară biserica centrală Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.
Anul 2014 a fost declarat în România „Anul Brâncoveanu“, împlinindu-se 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, la data de 16 august 2014.
Detalii: www.icr.ro
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anul brancoveanu, documentar, icr, un chip de lumina

Opinii: