Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmTigru (2023)

Tigre


80 min. - Dramă - - 29.09.2023


Sinopsis : Medicul veterinar Vera lucrează la o grădină zoologică, după o dramă personală care a creat distanță între ea și soțul Toma, directorul unui teatru pentru copii. Când află că soțul o înșală, Vera are o cădere nervoasă și îi dă drumul tigrul Rihanna. Căutând tigrul prin păduri, începe să se gândească la căsătoria ei și la lume, în general.

 

Regie: Andrei Tănase

Scenariu: Andrei Tănase

Actori Principali: Cătălina Moga, Paul Ipate


Galerie foto


Galerie videoDistribuție

Cătălina Moga Vera
Paul Ipate Toma
Tigru (2023) Alex Velea
Vezi tot genericul

Producători

Domestic Film (România) / Altamar Films (Franța) / Graal (Grecia)
susținut de CNC, Aide aux Cinémas du Monde CNC - Institut français, Greek Film Centre, ERT, Eurimages, Creative Europe - MEDIA Sub-programme & TorinoFilmLab.

Date de producție

Buget: 1 milion euro
Filmat timp de 26 de zile, în perioada 19 iulie - 27 august 2021, în Parcul Național Comana, Târgu Mureș, București.
La filmări a participat, timp de opt zile, tigrul antrenat de Thierry Le Portier din Franța.

Distribuitori

Follow Art Distribution

Festivaluri

  1. 2023 - TIFF - Premiul ZFR pentru debut

Trivia

  • Inspirat de fapte reale, petrecute la Sibiu în 2011.
Andrei Tănase despre film:
„La început a fost tigrul, ca să parafrazez o carte celebră. Animalul sălbatic și maiestuos. Omul a fost creat după chipul și asemănarea lui. Amândoi sunt captivi și fiecare îl va ajuta pe celălalt să se elibereze.”
„E încărcat de spirit ludic și combină genurile – dramă, comedie, film de aventuri – în așa fel încât să-i atragă și pe cinefilii hardcore, dar și publicul larg. Dincolo de vânătoarea animalului exotic, cu aura sa aproape legendară, se află o poveste profund umană, despre pierderi ireversibile, acceptarea lor și evadarea din cuștile pe care le construim singuri în jurul nostru.”
Anamaria Antoci despre film:
"TIGRU a fost o propunere îndrăzneață și originală a lui Andrei Tănase încă de la stadiul de scenariu și am știut că merită să fie condusă de o echipă de producție pasionată și să devină o co-producție internațională. Apoi, mi s-a părut la fel de important să ni se alăture o echipă de creație care să aibă experiența necesară pentru a-l însoți pe regizor în realizarea filmului de debut. Andrei Tănase reușește în TIGRU să echilibreze cu abilitate atât elementele dramaturgice, cât și pe cele regizorale, amestecând drama cu un umor subtil. Căutarea tigrului în film este doar pretextul pentru portretizarea Verei, personajul principal și a evoluției sale, cât și portretizarea unei comunități.”