Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmRăzbunarea haiducilor (1967)

The Revenge of the Outlaws


95 min. - Film de aventuri - AG - 23.04.1968


Sinopsis : Muntenia, la începutul secolului al XIX-lea, în plină epocă fanariotă. După mazilirea soțului ei, Doamna Haricleea Hangerli vrea să ajungă la Stambul cu bijuteriile cumpărate cu banii furați de domnitor de la boieri pentru a unelti ca fiul ei să fie numit domnitor al țării. Ea se îmbarcă pe o corabie, dar este ucisă pe drum. Între timp, pentru a reintra în grațiile sultanului, Pazvanoglu, Pașa din Vidin, decide să-i ducă acestuia copii răpiți din satele românești de pe malul Dunării. Corabia pașei este sabotată de haiduci, iar copiii sunt transbordați pe o altă corabie care fusese anterior furată de haiducii lui Amza. Pe corabie au loc lupte între turci și români, iar în final haiducii reușesc să readucă copiii în satele de unde fuseseră furați.

Regie: Dinu Cocea

Scenariu: Eugen Barbu, Mihai Opriş, Dinu Cocea

Actori Principali: Emanoil Petruţ, Marga Barbu, George Constantin


Galerie foto
Distribuție

Emanoil Petruţ Amza
Marga Barbu Anița
George Constantin Pazvanoglu
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Filmul este al treilea din ciclul haiducilor după Haiducii și Răpirea fecioarelor. Filmat în vara anului 1967 împreună cu Răpirea fecioarelor. Cheltuieli de producție 4.952.000 lei.
Cinemascop, color, 11 acte, 2600 m.

Distribuitori

Direcția Difuzării Filmelor

Festivaluri

Subiect

Rămasă văduvă după decapitarea lui Vodă Hangerli, Haricleea se îmbarcă spre Istanbul pentru a răscumpăra tronul Ţării Româneşti cu bijuteriile furate de la boieri. Maria, fiica vistiernicului Dudescu, o urmăreşte pe vapor şi o omoară cu scopul de a recupera averea. Corabia este capturată de haiducii lui Amza porniţi în urmărirea lui Pazvanoglu care, pe o altă navă, se îndrepta tot spre Istanbul ducând cu sine copiii ţăranilor români pe care îi furase pentru a-i dărui sultanului. Urmărirea plină de peripeţii dintre cele două nave, înfruntarea directă dintre haiduci şi oamenii turcilor se soldează cu eliberarea copiilor şi fuga lui Pazvanoglu. În final, pe nava abandonată, Maria descoperă bijuteriile ascunse în căptuşeala rochiei Haricleei.

Trivia

  • Pe generic monteuza Adina Georgescu apare Adina Codrescu.