O anchetă tv, cu o temă sensibilă, incomodă și stranie, care conectează trecutul și prezentul prin neașteptate legături." /> Aarc.ro - Raport despre starea națiunii (2003)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmRaport despre starea națiunii (2003)

Report on the State of the Nation


100 min. - Film politic - AG - 12.03.2004


Sinopsis :

O anchetă tv, cu o temă sensibilă, incomodă și stranie, care conectează trecutul și prezentul prin neașteptate legături.

Regie: Ioan Cărmăzan

Scenariu: Ioan Cărmăzan

Actori Principali: Emil Hoștină, Irina Dinescu, Remus Mărgineanu


Galerie foto


Galerie videoDistribuție

Emil Hoștină Horațiu Mareș
Raport despre starea națiunii (2003) Irina Dinescu Cerasela
Remus Mărgineanu Costică Zegrea
Vezi tot genericul

Producători

Temple Film
Cu sprijinul CNC

Date de producție

Ecran normal, color.

Distribuitori

Temple Film

Festivaluri

Subiect

La nişte ani după revoluţie doi tineri reporteri încep o anchetă pornind de la zvonurile care circulau înainte de ‘89 cu privire la faptul că lui Ceauşescu i s-ar fi făcut periodic transfuzii cu sângele unor copii răpiţi în mare secret. În paralel cu ancheta care se desfăşoară din ce în ce mai greu, filmul arată peisajul pestriţ şi plin de dramatism al României contemporane. În contrast cu inocenţa şi buna credinţă a celor doi tineri reporteri, vedem cerşetori rătăcind pe străzi, tineri lunatici, apariţii ciudate, indivizi ameninţători care fac afaceri dubioase cu sume imense. Totul formează un mozaic tulburător şi de multe ori descurajant, filmat într-un stil interesant care îmbină documentarul cu ficţiunea.

Trivia

Opinia criticului
„(...) Încâlcit dramaturgic, dar tehnic superior lui Ambasadori, căutăm patrie de Mircea Daneliuc, filmul lui Ioan Cărmăzan îți dă impresia că vrea să strângă ca într-un dosar file disparate dintr-un jurnal eteroclit și stereotip al României postdecembriste. Orice încercare de a urmări un fir logic e inutilă.” (Iulia Blaga, România liberă, 13 martie 2004)