Film în două părţi - «Fefeleaga» (Mircea Veroiu) şi «La o nuntă» (Dan Piţa) - inspirat din proza lui Ion Agârbiceanu. «Fefeleaga» este povestea unei bătrâne care a cărat o viaţă întreagă minereu aurifer pentru a avea cu ce-şi îngropa, pe rând, pe toţi cei ce i-au fost dragi, iar «La o nuntă» urmăreşte înfiriparea, în ciuda tuturor prejudecăţilor sociale ale timpului, a unei pasionate iubiri." /> Aarc.ro - Nunta de piatră (1971)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmNunta de piatră (1971)

The Stone Wedding


90 min. - Dramă - AG - 29.01.1973


Sinopsis :

Film în două părţi - «Fefeleaga» (Mircea Veroiu) şi «La o nuntă» (Dan Piţa) - inspirat din proza lui Ion Agârbiceanu. «Fefeleaga» este povestea unei bătrâne care a cărat o viaţă întreagă minereu aurifer pentru a avea cu ce-şi îngropa, pe rând, pe toţi cei ce i-au fost dragi, iar «La o nuntă» urmăreşte înfiriparea, în ciuda tuturor prejudecăţilor sociale ale timpului, a unei pasionate iubiri.

Regie: Dan Piţa, Mircea Veroiu

Scenariu: Dan Piţa, Mircea Veroiu

Actori Principali: Leopoldina Bălănuță, Nina Domiga, Mircea Diaconu, Radu Boruzescu


Galerie foto
Distribuție

Leopoldina Bălănuţă Fefeleaga
Nunta de piatră (1971) Nina Domiga Păunița
Mircea Diaconu Toboşarul
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Filmările au avut loc în perioada iulie – septembrie 1970 în zona Roșia Montana. Cheltuieli de producție 2.994.492 lei.
Ecran normal, a/n, 2254 m.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri

  1. 1972 - ACIN - Premiul „Opera Prima” și Premiul pentru interpretare feminină (Leopoldina Bălănuță)
    1974 - Ciudad de Panama - Cel mai bun film de artă, Cea mai bună imagine și Cel mai bun rol episodic feminin (Leopoldina Bălănuță)

Trivia

  • Nunta de piatră este pe locul 6 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.
  • Titlu de lucru: „Munţii noştri aur poartă”.
  • Filmul s-a turnat integral în decorurile naturale ale locului în care se petrece acţiunea din scenariul care ecranizează patru dintre schiţele lui lon Agârbiceanu.
  • Juriul festivalului internațional de film de la Teheran, 1973, format din Elisabeth Taylor, Miklos Iancsö, Jerzy Kawalerowicz, Torre Nielson, Frank Capra, a propus ca Nunta de piatră, înscrisă inițial numai în secția informativă, să reprezinte oficial România în festivalul competitiv. (Cinema nr. 12, decembrie 1973)
  • Nunta de piatră a fost cumpărat de Muzeul de Artă din New York în 1974. (Cinema nr. 12, decembrie 1974)