Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Maria, Regina României (2019)

Queen Marie of Romania


110 min. - Dramă Film istoric - AP 12 - 08.11.2019


Sinopsis : Poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării este extrem de controversată. În primăvara anului 1919, Regina Maria  pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Regie: Alexis Sweet Cahill

Scenariu: Brigitte Drodtloff, Maria-Denise Theodoru

Actori Principali: Roxana Lupu, Daniel Plier, Anghel Damian


Galerie foto


Galerie video



Distribuție

Roxana Lupu Regina Maria
Daniel Plier Regele Ferdinand
Anghel Damian Prințul Carol al II-lea
Vezi tot genericul

Producători

Abis Studio
cu sprijin CNC și SRTV

Date de producție

Filmările au avut loc în România și Franța. Au fost puse în valoare locații autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris iar în post-producție au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme, așa cum arătau în 1919.

Festivaluri

  1. 2019 - Les Films de Cannes a Bucarest - Premiul Publicului
    2020 - Premiile Gopo - Cel mai bun machiaj & Cele mai bune costume
    2020 - UCIN - Cele mai bune costume, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun machiaj, Cea mai bună actriță - Roxana Lupu, Cel mai bun actor în rol secundar - Anghel Damian, Cea mai bună coloană sonoră - Cristinel Șirli

Subiect

"Oricâte greşeli va fi comis regina Maria, înainte şi după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va aşeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranşee printre combatanţi în rândurile înaintate, o găsim în spitale şi în toate posturile sanitare printre răniţi şi bolnavi. O găsim de faţă la toate adunările care încercau să facă puţin bine. Nu a cunoscut frica de gloanţe şi de bombe, cum nu a cunoscut teama şi scârba de molimă sau nerăbdarea faţă de eforturile aşa de des inutile, provocate de dorinţa ei de mai bine. Regina Maria şi-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităţilor sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării şi ridicării moralului acelora care o înconjurau şi care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta ţării şi a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspiraţiile cele mai înalte ale conştiinţei româneşti. Prin modul cum a influenţat în 1916 intrarea României în război şi din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la Bucureşti, regina s-a aşezat ca ctitoriţă a României întregite şi ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naţionale.” (Constantin Argetoianu, premier al României în perioada septembrie-noiembrie 1939, unul dintre criticii constanţi ai reginei în acele vremuri.)

Soundtrack

Bulgarian National Radio Symphony Orchestra

Trivia

Alexis Sweet Cahill despre film:
„În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi nații. “Amploarea producției a fost extraordinară, iar printre membrii echipei a existat un sentiment profund că pășim pe terenuri noi, poate nu din punct de vedere cinematografic, dar cu siguranță din punct de vedere al emoției ce se transmite atunci când tu ești cel care relatează o parte din trecutul României. Și nu o parte oarecare, ci una atât de mult timp ascunsă și evitată.”

Website

https://www.facebook.com/Regina-Maria-a-Romaniei-2209527489104041/