În 1882, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne, într-o relaţie de iubire şi ură ale cărei consecinţe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuţia evreilor, Pogromul de la Iaşi, implicarea lor în construcţia Partidului Comunist sau înţelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România şi Israel." /> Aarc.ro - Aliyah DaDa (2014)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmAliyah DaDa (2014)

Aliyah DaDa


115 min. - Documentar - AG - 26.03.2015


Sinopsis :

În 1882, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne, într-o relaţie de iubire şi ură ale cărei consecinţe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuţia evreilor, Pogromul de la Iaşi, implicarea lor în construcţia Partidului Comunist sau înţelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România şi Israel.

Regie: Oana Giurgiu

Scenariu: Oana Giurgiu

Actori Principali:


Galerie foto


Galerie videoDistribuție

Vezi tot genericul

Producători

Libra Film Productions

Date de producție

Câştigă în concursul de proiecte CNC lung-metraj și scurt-metraj documentar, sesiunea decembrie 2010-ianuarie 2011, un credit de 300.000 lei. Titlul proiectului Din România spre Sion.

Festivaluri

  1. 2015 - Docuart - Premiul pentru montaj
    2015 - Festivalul Indie - IPIFF - Trofeul pentru cel mai bun documentar
    2016 - Gala Gopo - Cel mai bun documentar

Trivia

  • Titlul documentarului are două semnificaţii. “Aliyah” este cuvântul ebraic pentru emigrarea evreilor către Israel, iar “DaDa” trimite la Dadaism, curent artistic apărut după Primul Război Mondial.
  • Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
  • Interesul pentru subiect a venit de la un cântec, a mărturisit Oana Giurgiu, în care un solist israelian povestea despre tatăl lui, plecat din România. Căutând informaţii, a aflat că tatăl cântăreţului era sionist şi publicase o carte de memorii.
  • “From Romania to Zion” a fost titlul de lucru pentru acest proiect, a cărui realizare a durat patru ani.