Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmVulpe vânător (1993)


91 min. - Dramă Film politic - AP 12 - 20.12.1993

Film inspirat de evenimentele premergătoare revoltei timișorenilor din decembrie 1989. Fire independentă și nonconformistă, Irina, o tânără profesoară, intră în vizorul Securității, care, spre a o intimida, utilizează un întreg arsenal de presiuni psihologice. Euforia pe care i-o provoacă eroinei căderea lui Ceaușescu este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă curând că n-a scăpat de urmărirea Securității.

Regie: Stere Gulea

Scenariu: Herta Müller, Harry Merkle

Actori principali: Oana Pellea, Dan Condurache, Mara Grigore, Claudiu Istodor


Galerie foto


Distribuție

Oana Pellea Irina
Dan Condurache Pavel Murgu
Mara Grigore Clara
Vezi toată distribuția

Producători

Filmex România
Ecco Film
Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii

Date de producție

Ecran normal, color, 2724 m.

Distribuitori

Cinemagix ID

Festivaluri

  1. 1993 - UCIN - Premiile pentru regie, imagine, sunet, interpretare feminină (Oana Pellea)

Soundtrack

  • „Chip fără chip” de ​Vali Sterian

Trivia

Stere Gulea despre film
„Fără îndoială: filmele-și au destinul lor. Acesta nu face excepție. Terminate filmările exact acum doi ani, apare pe ecrane abia acum, fără să fi fost vorba despre intervenția cenzurii. Această îndelungată amânare a ieșirii lui la public mi-a pus o importantă problemă: fiind un film mai mult sau mai puțin legat de Revoluție — deci cu implicații politice — cum apare el astăzi, când atitudinea noastră față de acest eveniment a balansat între euforie și negare.”

Opinia criticului
"În acest film e cât se poate de clar, în interiorul fiecărei scene, cine e și ce hram poartă fiecare personaj în parte. E un câștig cert, într-o perioadă în care. deși scăpase de rigorile cenzurii, cinematografia română nu reușea să se elibereze decât sporadic de o dictatură a dezordinii logice și a zgomotului isteric care părea să se eternizeze" (Cătălin Olaru, FILM nr. 1 / 2015)