Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmHotel de lux (1991)


107 min. - Dramă - AG - 16.10.1992

Un tânăr chelner, proaspăt numit șef de sală într-un hotel de lux, e dornic să inoveze. Spre a crea o ambianță mai plăcută, propune să se deschidă ușile și ferestrele elegantelor saloane, ca lumina și aerul să pătrundă nestingherite. Încuviințarea trebuie însă dată de șeful suprem al hotelului.

Regie: Dan Piţa

Scenariu: Dan Piţa

Actori principali: Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu


Galerie foto


Distribuție

Valentin Popescu Alex
Ştefan Iordache Patronul, tatăl lui Alex
Irina Petrescu Maria, mama lui Alex
Vezi toată distribuția

Producători

Solaris Film, Bucureşti 
Parnasse Production, Paris

Date de producție

Ecran normal, color, 2920 m.

Distribuitori

Centrul Național al Cinematografiei

Festivaluri

  1. 1992 - Veneţia - "Leul de argint"
    1992 - UCIN - Marele Premiu, Premiile pentru imagine, muzică, coloană sonoră, montaj, interpretare feminina rol secundar (Irina Petrescu)

Trivia

  • Pe genericul filmului, Clara Vodă apare cu numele de dinaintea căsătoriei - Clara Popescu.
Opinia regizorului
„Ceea ce m-a preocupat la Hotel de lux, a fost să pun individul în raport cu societatea, în raport cu lumea, cu organizarea de stat, cu instituțiile, cu armata, cu puterea. Tot timpul am spus că acest film este o demonstrație despre cât de facilă este puterea, căci ea se bazează pe un aparat pus la punct, pe care dacă cineva știe să-l deșurubeze, acesta se destramă. O societate care este ținută ani de zile sub un clopot închis, sub o forță politică, administrativă totalitară să eșueze în tot felul de infirmități de natură psihică, adică să-ți dea senzația că ai de-a face cu o societate handicapată. O societate care a fost astfel ținută nu poate să fie sănătoasă. Pentru a o însănătoși, trebuie să spargi acest clopot și din mizeria care iese să se nască ceva, poate puțină literatură.”