Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmCând se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (2013)


89 min. - Film despre lumea filmului - AP 12 - 20.09.2013

Momente din timpul realizării unui film, construite pe relaţia profesională şi intimă dintre regizor şi o actriţă.

Regie: Corneliu Porumboiu

Scenariu: Corneliu Porumboiu

Actori principali: Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ


Galerie foto


Galerie video

Distribuție

Bogdan Dumitrache Paul
Diana Avrămuț Alina
Mihaela Sîrbu Magda
Vezi toată distribuția

Producători

42 Km Film (Bucureşti)
Les Films du Worso (Paris)
Cu sprijinul CNC

Date de producție

Câştigător al sesiunii din septembrie 2011 a concursului de proiecte organizat de CNC, obţinând un credit rambursabil de 1.115.000 RON. Filmări în Bucureşti. Buget declarat: 800.000 Euro.

Distribuitori

Independenţa Film ´97

Festivaluri

Subiect

Paul este un bărbat de 40 şi... de profesie regizor. Repetiţiile cu o actriţă care joacă un rol secundar, în filmul pe care tocmai îl face, îi iau o grămadă de timp pentru că el ţine să fie respectată întocmai litera scenariului, deşi încearcă să fie permeabil şi la sugestiile interpretei. Scena simplă – o femeie iese din duş şi în timp ce se îmbracă aude în camera de alături o conversaţie care o pune pe gânduri – este simulată de mai multe ori până ce actriţa îşi însuşeşte posibilele subtexte. După repetiţie, o scurtă partidă de sex şi o prelungită cină în doi fac parte dintr-un ritual pare-se obligatoriu pentru ca tensiunile şi incertitudinile inerente procesului creaţiei să se estompeze. O dureroasă criză de gastrită complică viaţa regizorului care trebuie să se supună unor investigaţii, la care îl obligă atât clauzele asigurării de sănătate, cât şi intervenţiile producătoarei care nu-şi poate permite întârzieri costisitoare. (Cristina Corciovescu)

Trivia

  • Filmul este format din 17 cadre; pentru fiecare dintre ele Porumboiu a tras câte 20 de duble
  • Cântecul „Cristina” cu care se încheie filmul e cântat de Maria Răducanu. Unul dintre versurile sale („Când se lasă seara peste Bucureşti, eu mă uit la fete/ Şi văd că nu eşti”) a inspirat titlul filmului.
Opinia criticului
"Porumboiu folosește ocazia pentru a devoala detalii despre propriile sale metode de lucru. De fapt, în replicile regizorului din film sunt incluse referințe la estetica auster-minimalistă a întregului noul cinema românesc, cineastul dovedind spirit generațional." (Dana Duma, FILM nr. 1/ 2014)