REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDupă 40 de zile (2021)

No Rest For The Old Lady

99 min. - Dramă - AP 12 - 20.08.2021

Sinopsis : Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soției lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viață al lui Emil, pare profund mișcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viața lui Titi și vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinței acestuia. Dar niciun efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi.

Regie: Andrei Gruzsniczki

Scenariu: Andrei Gruzsniczki

Actori Principali: Mircea Andreescu, Valer Dellakeza


Galerie Foto:

  • După 40 de zile (2021)
  • După 40 de zile (2021)
  • După 40 de zile (2021)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Mircea Andreescu Emil
Valer Dellakeza Titi
Gabriel Spahiu barman
Vezi tot genericul

Producători

AVVA MMIX Studio,
în coproducție cu Hai Hui Entertainment și Tangaj Production 
cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei

Date de producție

Cofinanțatori: Opel, Mediacom, B.V. McCannErickson, Propaganda Creative Services, Macromex, Publicis Groupe Media.
În colaborare cu Televiziunea Română, susținut deCEC Bank, Annabella, Pupa Milano, SkullFilms și Chainsaw Europe,
susținut de Societatea Română de Radiodifuziune
Filmat în primăvara anului 2019 și finalizat la sfârșitul anului 2020.
 

Subiect

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil Daravăț, un bătrân care nu crede în spirite, și Titi. În egală măsură o poveste de iubire, dar și drama unei prietenii. Acțiunea se petrece într-o comună din zona Olteniei. Locul pare un colț de rai locuit de oameni dintr-o bucată. Asta, la o primă vedere. Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soției lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viață al lui Emil, pare profund mișcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viața lui Titi și vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinței acestuia. Dar niciun efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi. Este o poveste care vorbește, cu nuanțe de umor negru și mister, despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.

Trivia

  • Selecționat pe lista scurtă pentru Tian Tan Award la Bijing 2021.
Andrei Gruzsniczki despre film:
„Cei doi protagoniști reflectă cele două tipuri de cunoaștere - cunoașterea pozitivă, analitică, și cunoașterea intuitivă, cea care sporește misterul. În acest film am căutat să alcătuiesc un tip de cinema care observă și înregistrează fapte, acțiuni, experiențe de viață cotidiană, din perspectiva «luptei» care sfidează trecerea timpului. O luptă pentru supraviețuire de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Spre deosebire de orice altă luptă, aceasta nu va fi vreodată câștigată. Dar, ca în orice luptă, se poate capitula sau continua până în pânzele albe, chiar dacă știm finalul. Și mesajul acestei povești este că, indiferent de greutăți, lupta merită dusă”.

După 40 de zile (2021) - Photo