REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDirectorul nostru (1954)

Our Manager

78 min. - Comedie - AG - 29.03.1955

Sinopsis : Satira birocrației în general, şi nu doar a celei comuniste, care l-a inspirat şi îşi care lasă amprentele specifice, putând fi considerat din acest motiv în egală măsură şi anticomunist. Inspirat de o nuvelă semnată de un ilustru necunoscut - Gh. Dorin, pseudonimul lui Eduard Mezincescu

Regie: Jean Georgescu

Scenariu: Gheorghe Dorin

Actori Principali: Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Constantin Ramadan


Galerie Foto:

  • Directorul nostru (1954)
  • Directorul nostru (1954)
  • Directorul nostru (1954)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Alexandru Giugaru Directorul
Grigore Vasiliu-Birlic Ciubuc
Constantin Ramadan Tănase Florescu
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Filmări 18.06.– 24.12.1954, exterioare în București, interioare pe platourile Tomis și Floreasca. Cheltuieli de producție 3.737.000 lei.
Ecran normal, a/n, 2150 m.

Distribuitori

Direcția Difuzării Filmelor

Subiect

La DRGBP aproape toţi funcţionarii sunt preocupaţi să trăiască liniştit atunci când nu se emit o avalanşă de circulare (care nu ştim ce conţin) total nefolositoare şi care îi terorizează pe beneficiari. Instituţia e condusă de un director (Al. Giugaru) dictatorial şi căruia îi place să fie linguşit, care foloseşte şoferul (Horia Şerbănescu) şi maşina de serviciu în scopuri personale, şi pe care nimeni nu-l trage la răspundere. O schemă stufoasă, cu funcţionari servili şi chiulangii, are menirea de a da iluzia unor activităţi normale deşi profilul instituţiei rămâne un mister. Pentru a perpetua şi a justifica această stare de lucruri, trimestrial au loc festivităţi de premiere a întregului personal. Până într-o zi când, la o astfel de şedinţă, bătrânul Tănase Florescu (Constantin Ramadan) refuză premiul şi arată adevărul. El e susţinut de o tânără muncitoare detaşată în sectorul administrativ, Maria Ionescu (Angela Chiuaru). Cei doi reuşesc să determine o schimbare de atitudine la cei mai mulţi salariaţi care, şi ei, îşi dau premiile înapoi. Directorul intră în panică, are un coşmar, şi pentru a preveni sau a amâna autocritica coboară la nivelul maselor, după ce dă indicaţii şefului de personal (Dem. Savu) să-l pensioneze pe bătrân şi să o retrimită la munca din fabrică pe Maria Ionescu. (Rodica Pop-Vulcănescu)

Trivia

  • Pe generic pictoriţa de costume Nelly Merola apare cu numele Nelly Grigoriu.
  • După premieră, din cauza satirei, lui Jean Georgescu i s-a retras titlul de regizor, fiind obligat sa divorţeze de soţia sa, cetăţean francez.
Victor Iliu despre film:
 ”Faptul că personajele comediei satirice Directorul nostru nu sunt reduse la silueta unor păpuşi mecanice, că ele sunt străbătute de fluidul vieţii, că în exprimarea lor vizuală s-au folosit uneori mijloacele pantomimei, arată că stilul lui Jean Georgescu merge pe linia celor mai bune comedii realiste”.

Directorul nostru (1954) - Photo