REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBucureşti, unde eşti? (2013)

Where Are You Bucharest?

80 min. - Documentar - AP 12 - 13.06.2014

Sinopsis :

Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern? Cu toţii s-au întâlnit pe străzile Bucureştiului la 23 de ani de la Revoluţie, hotărâţi să recucerească spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, din primele zile ale protestelor până în zilele referendumului împotriva preşedintelui. Nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degrabă un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă. Un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.

Regie: Vlad Petri

Scenariu: Vlad Petri

Actori Principali:


Galerie Foto:

 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)
 • Bucureşti, unde eşti? (2013)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Activ Docs

Date de producție

Andra Matzal a făcut traducerea în engleză a filmului.

Distribuitori

Transilvania Film

Festivaluri, premii

 1. 2014 - Festivalul Filmului European - Premiul publicului
  2015 - Gopo - Premiul pentru debut

Subiect

 

 

Trivia

 • Selectat la Festivalul de la Rotterdam, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Festivalul Filmului European, Festivalul de Film de la Odessa.
Regizorul despre film
Mă sună un prieten care îmi spune că mai mulţi oameni au ieşit pe străzile Bucureştiului, protestând împotriva guvernului şi a preşedintelui. În câteva minute îmi iau camera şi plec spre Piaţa Universităţii. Sunt curios să văd ce se întâmplă acolo. În momentul în care ajung, Jandarmeria evacuează Piaţa. E tensiune, oamenii ţipă, nu vor să plece acasă, unul din jandarmi repetă în continuu: “Vă rugăm să părăsiţi Piaţa. Ceea ce faceţi este împotriva legii. Vom folosi forţa!”. E prima dată când particip la un asemenea eveniment. Simt nevoia să înregistrez, să documentez, să ţin un jurnal vizual a ceea ce se întâmplă acum, a ceea ce va urma mâine, peste câteva zile, săptămâni sau luni. Timp de 1 an merg regulat în Piaţa Universităţii pentru a lua parte la evenimente şi a-i întâlni pe oamenii de acolo. Încep să mă împrietenesc cu protestatarii, încep să-mi dau seama cât de important e să fim din nou în stradă, să ne dorim o schimbare, să protestăm, să ne oragnizăm, să dezbatem. 
În 1989, când a avut loc Revoluţia, aveam 10 ani. Încă îmi aduc aminte de imaginile puternice de la televizor, imagini cu armata pe bulevarde, cu oameni împuşcaţi, scene de violenţă. Îmi aduc însă aminte şi de solidaritatea incredibilă care se năştea atunci între oameni. Uneori, în timpul evenimentelor din 2012, îmi aduc aminte de acele imagini. Mă aflu în acelaşi loc, lângă oameni care au participat şi atunci, de data asta mai bătrâni, schimbaţi, transformaţi de o societate post-comunistă care nu le dă prea multe speranţe. 
Pentru mine, acest film, dincolo de a fi un jurnal al evenimentelor din 2012, reprezintă o posibilitate de a investiga rolul meu de cineast şi documentarist în reprezentarea realitaţii şi chestionarea societăţii în care trăiesc.

Website

http://www.bucurestithemovie.ro/
Bucureşti, unde eşti? (2013) - Photo