Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Soldiers Never Cry (1978)

Soldiers Never Cry


106 min. - Film istoric - AG - 04.12.1978


Synopsis: The story of heroine Ecaterina Teodoroiu, the only woman who fought in the Romanian Army during World War 1.

Director: Dinu Cocea

Writer: Mihai Opriş, Vasile Chiriţă

Stars: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă


Galerie foto




Distribuție

Soldiers Never Cry (1978) Stela Furcovici Ecaterina Teodoroiu
Soldiers Never Cry (1978) Ion Lupu Gheorghe Mănoiu
Mihai Mereuţă Bătrânul
Vezi tot genericul

Producători

Casa de filme Unu

Date de producție

Filmări februarie – iunie 1978 la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște, București. Cheltuieli de producție 5.986.000 lei.
Ecran normal, color, 12 acte, 3157 m.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri

  1. 1978 - ACIN - Premiul pentru coloana sonoră; Diplomă de onoare pentru debut (Stela Furcovici)

Trivia

Opinia criticului
„Filmul derulează, de fapt, o legendă, dar poate că meritul său cel mare (fiind vorba neîndoios despre un film meritoriu al cinematografiei noastre) este acela de a fi umanizat fără ostentații extra-artistice povestea personajului titular până la obținerea unei «povești obișnuite». Ecaterina Teodoroiu nu este filmul unei statui, al unei balade, al unui mit. Este povestea unei fete simple și cuceritoare de pe plaiuri gorjene, cu mirări de școlăriță, cu suflet generos, care nu poate rămâne străină de evenimentele din juru-i și pe care evenimentele o vor conduce spre întâmplări «mai mari» decât ea și spre un destin tragic.” (Călin Căliman)

„Totul se desfășoară cu o naturalețe absolută. Toți merg simfonic în aceeași credință, în aceeași calmă exaltare. Singurele detalii narative sunt micile dificultăți ale eroinei de a convinge pe militari să o ia cu ei ca simplu ostaș. Acestea sunt singurele întâmplări narate. Restul se petrece în gândurile ei, exprimate nu de ea, ci de povestea ce naște și crește în jurul ei.” (D.I. Suchianu)

„Trecând de la o judecată de ansamblu, trebuie să mărturisim, nu fără o anumită tristețe, o persistentă senzație de confecție, de fad, de lipsă de relief, de lipsă de stil, ba chiar de lipsă de dramatism, deși filmul abundă în scene de luptă armate.” (Ecaterina Oproiu)