Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmAcasă, My Home (2020)

My Home


86 min. - Documentar - -


Synopsis: In the wilderness of the Bucharest Delta, nine children and their parents lived in perfect harmony with nature for 20 years until they are chased out and forced to adapt to life in the big city. A thoughtful study of gentrification, seen through the eyes of a family trying to adapt to the new life they never asked for.

Director: Radu Ciorniciuc

Writer: Lina Vdovîi

Stars: Enache Family


Galerie foto


Galerie videoDistribuție

Acasă, My Home (2020) Familia Enache
Vezi tot genericul

Producători

Manifest Film,
in co-production with HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda),
with support of Centrului Național al Cinematografiei,
partener UiPath Foundation,
with support of Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia)

Date de producție

Shootings for 4 years. 

Distribuitori

Autlook Filmsales

Festivaluri

  1. 2019 - Les Films de Cannes à Bucarest - Award for Work-in-Progress
    2020 - Sundance FF - Special Award of the Jury for Cinematography (Mircea Topoleanu, Radu Ciorniciuc)
    2020 - DOK.fest Munchen - Big Award

Subiect

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei.
Echipa filmului a dezvoltat, în același timp, și un proiect social, la care au contribuit nenumărați specialiști și organizații umanitare. Cei 11 membri ai familiei au trăit izolați de societate: fără documente, fără educație sau acces la sănătate. Acum, toți cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la școală, sunt văzuți în mod regulat de medici, iar adulții au locuri de muncă stabile.

Trivia

  • Proiectul ”Acasa”
  • Premiera internațională în competiția de film documentar din cadrul celui mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite ale Americii - Sundance Film Festival (23 ianuarie - 2 februarie 2020).
Radu Ciorniciuc despre film:
„O bună parte din resursele pentru finanțarea proiectului social a venit din realizarea unei cărți la care echipa filmului a lucrat cot la cot cu copiii Enache. Cartea ”Acasă”, un album cu fotografii făcute exclusiv de copiii din Delta Văcărești în primul an de tranziție la viața din oraș, a fost editată împreună cu publicația Decât o Revistă.”
Monica Lăzurean-Gorgan despre film:
Acasă este un film care reflectă nu doar viața unei familii, ci și o evoluție condensată a omenirii - din sânul naturii în mijlocul civilizației, de la sălbăticie la o societate evoluată, cu regulile, clișeele, presiunile și așteptările ei. Acasă ne arată cum ne privim unii pe alții, prin filtrele și valorile setate de modul în care ne-am format în societate sau în afara ei. Pentru că “acasă” nu este o normă, ci are semnificații diferite pentru fiecare dintre noi”.

Website

https://www.facebook.com/acasathefilm/