Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismOn the Wire (1967)

Pe fir (1967)

11 min. - Animation - AG -

Synopsis:

Posibilităţile de animaţie ale unui fir de lână, mişcarea firului face să se nască nu numai figurile eroilor („el” se sbuciumă să ajungă la „ea” şi s-o elibereze din încâlceala ghemului), ci şi o sumedenie de accidente care se interpun împlinirii dragostei.

Director: Constantin Musteţea

Writer: Constantin Musteţea

Stars:


Photo Gallery:

  • On the Wire (1967)

Browse the entire gallery

Casting:

Browse the entire cast and crew

Produced By

Studioul cinematografic "Animafilm"

Distributors

Direcţia Difuzării Filmelor

Festivals, Awards

  1. 1968 - Veneţia - Placheta "Leul San Marco"

Trivia

Opinia criticului
"Spre aceleaşi izvoare ale inspiraţiei folclorice, se îndreaptă şi (...) Constantin Musteţea, într-o năstruşnică poveste, Pe fir. Cineastul izbuteşte o atractivă performanţă. Împreună cu Ion Truică, el dezvoltă ingenios ideea într-un subiect închegat din variaţiuni pe elemente tradiţionale de basm şi speculează abil posibilităţile de animaţie ale unui fir de lână. Asociaţiile se desfăşoară în lanţ, mişcarea firului făcând să se nască nu numai figurile eroilor („el” se sbuciumă să ajungă la „ea” şi s-o elibereze din încâlceala ghemului), ci şi o sumedenie de accidente care se interpun împlinirii dragostei (un lac, o prăpastie, o pădure, castelul unde e închisă eroina, etc.) Bazat în exclusivitate pe supleţea firului de lână, care ia toate înfăţişările cu putinţă, filmul devine un joc dezinvolt şi spiritual, antrenând fantezia privitorului şi delectându-l.(...)
Diversitatea limbajului utilizat în Poveste pe geamul îngheţat, Pe fir sau în Băieţelul şi cărbunele (autor Ştefan Munteanu) invită deopotrivă copiii şi spectatorii în toată firea să guste aceste filme şi le desluşească semnificaţiile." (Mihail Lupu, Cinema nr. 6, iunie 1968)
"Filmul lui Constantin Musteţea a fost una din apariţiile cele mai ingenioase şi mai spirituale din festival. Nu ne îndoim că în viitor acestei ingeniozităţi artistul va şti să-i dea şi suportul unei teme care să vizeze şi sensuri mai importante şi mai fierbinţi." (Ecaterina Oproiu şi Eva Sîrbu, Cinema nr. 7, iulie 1968)

On the Wire (1967) - Photo