Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



No Trespassing! (1974)

Pe aici nu se trece (1974)

160 min. - Action - AG - 05.05.1975

Synopsis: Povestea elevilor Școlii militare din Radna căzuți pe câmpul de luptă în august-septembrie 1944.

Director: Doru Năstase

Writer: Titus Popovici

Stars: Silviu Stănculescu, Vlad Rădescu, Ana Széles


Photo Gallery:

  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)
  • No Trespassing! (1974)

Browse the entire gallery

Casting:

Silviu Stănculescu Col. Maxineanu
Vlad Rădescu Andrei
Ana Széles Ada
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme 5

Production info

Filmările încep la 01.08.1974 şi se desfășoară la Arad, Sibiu și Buftea sat până în noiembrie. Ultima zi de filmare e 13.01.1975. Cheltuieli de producție 8.096.000 lei.
Cinemascop, peliculă Eastman color, două serii, 4370 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1975 - ACIN - Special Jury Award for Screenplay

Trivia

  • Debutul regizorului Doru Năstase după aproape douăzeci de ani de activitate în Buftea ca director de film, asistent şi secund, mâna dreaptă a unor regizori ca Gheorghe Vitanidis şi Sergiu Niolaescu la producţii de mare anvergură.
  • Premiera filmului a avut loc simultan în patru orașe europene: București, Helsinki, Paris, Volgograd. (Cinema nr. 4, aprilie 1975)
Opinia regizorului
„Sunt convins că printre spectatorii filmului nostru se vor afla şi foarte multe mame, soţii şi surori, care în zilele fierbinţi ale lui august 1944 s-au despărţit cu durere de cei apropiaţi, urându-le victorie. Pentru dumneavoastră, mame de eroi, pentru dumneavoastră, cei care aţi ştiut să apăraţi pământul României şi demnitatea naţională, pentru cuvântul sublim pe care-I învaţă copii în prima zi de şcoală: Patria, pentru tot ceea ce făureşte poporul român, eu şi colaboratorii mei vă aducem un vibrant şi sincer omagiu: filmul Pe aici nu se trece. Ca artist-cetăţean, voi fi fericit dacă în timpul vizionării filmului nostru veţi simţi dăruirea celor care au încercat să redea prin mijloacele artei cinematografice eroismul fiilor dumneavoastră, eroismul fiilor patriei — România." (Pliantul de prezentare al filmului)
Opinia actorului
„Interpretez în film rolul colonelului Maxineanu, comandantul şcolii militare de la Radna. N-am fost militar de profesie niciodată, dar încă din copilărie am avut intuiţia şcolilor militare. În optica mea eroii nu sunt nişte vrăjitori, chiar dacă sunt plini de farmec. Eroii sunt oameni în sensul cel mai simplu şi mai profund al cuvântului. Nu este lucrul cel mai uşor ca în artă să fii simplu şi profund. Când am încercat să reconstitui pe platoul de filmare personalitatea unui erou încărcat de vitejie legendară şi de multă omenie, complexitatea şi responsabilitatea rolului m-au stimulat dar, în acelaşi timp, m-au tulburat. Şi actorii cu experienţă, dacă-şi iubesc meseria, au trac." (Silviu Stănculescu, Pliantul de prezentare al filmului)
Opinia producătorului delegat
„(...) Sângele şi viaţa voastră s-au jertfit. Nu plângem pe cei morţi. Eroii nu se plâng. Ei sunt mărturia drepturilor noastre pe acest pământ şi sprijinul nostru moral în viitor. Pildă şi mijloc de educaţie pentru cei care vor urma vouă. (…) Vă citez prin Ordin de zi, pentru vitejeştile voastre fapte, pentru înaltele voastre sentimente româneşti, pentru spiritul de abnegaţie şi sacrificiu, dovedite în luptele de apărare a Defileului Mureşului.”
Sunt cuvintele colonelului Alex. Petrescu, comandant al şcolii militare de la Radna, a cărui misiune a fost apropiată celei despre care este vorba în filmul Pe aici nu se trece. Eroii filmului şi acţiunile lor amintesc de cei care au luptat şi au căzut în zilele acelea, apărând graniţa de vest a ţării. Şi alte jurnale de front, şi alte documente au inspirat pe creatorii filmului în dorinţa de a evoca pregnant şi cât mai realist momente şi destine a căror memorie trebuie să rămână veşnic vie în conştiinţa generaţiilor de astăzi şi de mâine." (Lidia Popiţa, Pliantul de prezentare al filmului)
Vladimir Găitan despre film
„Când am început filmările la Arad pentru Pe aici nu se trece, am avut plăcerea să-l cunosc pe Titus. Am băut o pălincă într-un foaier cu el şi cu regizorul şi atunci am aflat că bătălia de la Păuliş nu a fost între armata română şi cea germană, a fost doar între armata română şi cea horthystă. Acolo n-a fost picior de neamţ. El deliberat a mistificat, pentru că noi, după Pactul de la Varşovia, eram într-o anume relaţie cu ungurii şi nu puteam să-i arătăm cum omoară la români... Deci bătălia n-a fost cu trupele germane aşa cum arată filmul. Ce mistificare mai mare şi falsificare a unei istorii recente?” (adevarul.ro, 2011)

No Trespassing! (1974) - Photo