Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism
Nicolae Opriţescu


  • Regizor
  • Born: 30.04.1947 in Bucureşti
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1969). În 1968 realizează la Cannes un interviu cu Robert Bresson, difuzat de TVR. Cursuri de Regie Film la Institutul Superior de Cinematografie din Paris. În 1988 emigrează în Franţa, fiind căsătorit cu o franţuzoaică, şi lucrează ca profesor la Universitatea din Nantes, în Bretania.
"Câteva date despre Nicolae Opriţescu: a studiat, patru ani, regia de film în Franţa; în 1973, la 26 de ani, a revenit în ţară, ca asistent la I.A.T.C., unde tot asistent va rămâne vreme de 15 ani, deşi, citim într-o confesiune a regizorului, „eram singurul din catedră cu doctorat în filosofie la Sorbona”; dar cui îi păsa de Sorbona, când criteriile de promovare treceau prin cu totul altă parte? Sezonul pescăruşilor, realizat în '84, este al doilea lungmetraj al lui Nicolae Opriţescu (primul a fost Vis de ianuarie). „După Sezonul pescăruşilor am fost pe lista neagră a cinematografiei române, nu ca o metaforă, ci la propriu; nu mai aveam voie să fac niciun film, nici chiar comenzi, adică filme industriale”. În '88 regizorul emigrează în Franţa. „Între ianuarie '85 şi septembrie '88 am scris şi înaintat peste o sută de memorii, cerând să se facă dreptate filmului Sezonul pescăruşilor, deşi ştiam foarte bine că toate sunt în zadar...” (Eugenia Vodă, vol. „Cinema şi nimic altceva”, 1995)

Trivia

  • Filmul Sezonul pescăruşilor este a fost oprit de la difuzare de cenzură şi a rămas în seiful de la Buftea.
  • Câştigă concursul de proiecte CNC cu un scenariu de Mihai Creangă intitulat "Manipularea". După o îndelugată fază de producţie, filmul este realizat de Marius Theodor Barna sub titlul Sindromul Timişoara.