Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism
Mircea Albulescu


  • Actor
  • Born: 04.10.1934 in Bucharest
  • Died: 08.04.2016 in Bucharest

Graduate of the Institute of Theatre and Film "I.L.Caragiale" (year 1956, class Aura Buzescu).

Prestigioasă carieră teatrală începută pe scena Teatrului Municipal (ulterior Bulandra) din Bucureşti. Debutează în film cu rolul principal din Pasărea furtunii, o dramă pasională într-un sat de pescari. "Filmul meu de debut a fost foarte rău primit de critică.
Asta a făcut ca timp de zece ani să nu mai fiu solicitat niciodată, dar absolut niciodată pe platourile de filmare. În 1966, un producător străin a venit şi a văzut "Troilus şi Cresida" la Teatrul de Comedie şi i-a spus unui regizor român debutant : Pe băiatul ăsta care joacă Ahile să-l iei neapărat în filmul tău. Deşi debutantul (Sergiu Nicolaescu) nu mergea la teatru şi deşi tot el mă filmase şi în filmul cu pricina, în care asigurase ca operator filmările subacvatice, m-a distribuit totuşi în filmul Dacii." (Almanah Cinema 1984)
"De la Puterea şi adevărul nu mai are nimeni nicio îndoială (...), Mircea Albulescu e interpretul marilor bărbaţi. Pentru fiecare rol, munceşte aşa cum ştie el, înverşunat, tenace, încăpăţânat, inspirat, elaborat, ambiţios, străduindu-se să le diferenţeze unul de celălalt, chiar dacă uneori seamănă între ele." (Sanda Faur, Almanah Cinema 1975)
"Mircea Albulescu este o prezenţă masivă, nu atât fizic vorbind (deşi nu duce lipsă), cât spiritual. El ar putea zdrobi cu carura muşchilor, însă preferă să strivească cu o admirabilă forţă interioară. Nu vâna bicepsului îi zvâcneşte, ci fibra gândului. De puţine ori cinematograful are şansa să intre în legătură (o legătură tandră şi dură) cu un asemenea munte de dramatism. Puterea lui Albulescu stă într-o luciditate dură. Adevărul lui începe acolo unde această luciditate e oprită să intre în ograda mizantropiei şi a cinismului." (Aurel Bădescu, Magazin special Cinema 1978)

Trivia

Mircea Albulescu despre...
...succes: "Pentru un actor a avea succes înseamnă lucrul cel mai periculos din lume. E un rău necesar cu care trebuie să te obişnuieşti. Succesul e de fiecare dată altfel. Dar nu totdeauna este un prieten sau un sfătuitor bun." (Almanah Cinema 1984)
...modelele sale: "Am avut prilejul să învăţ din greşelile şi din marile biruinţi a doi mari actori cu o carieră lungă (...). Aceşti doi oameni sunt Spencer Tracy şi Jean Gabin, Dar nu am putut să învăţ singur şi atunci, aşa cum se practică azi în procesul de învăţământ, mi-am luat un meditator. El este egalul lor: Ştefan Ciobotăraşu." (Almanah Cinema 1984)