Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism
Mihai Constantinescu


  • Director
  • Born: 20.08.1932 in Băile Govora (Vâlcea)

Graduate of the Institute of Theatre and Film "I.L.Caragiale" (year 1956).

Încă din timpul facultăţii îl interesează, ca viitor regizor, mai ales temele legate de actualitate, preocupare reflectată şi în toate filmele sale de studiu, scurtmetajuI Viaţa aşa cum e constituindu-se, cum o arată şi titlul, ca o pledoarie împotriva înfrumuseţării artificiale şi a idealizării. Subiectele scrise pentru jurnalul de actualităţi Sahia, concepute pe un ton satiric, sunt şi ele inspirate tot din realitatea imediată.
După absolvirea cursurilor, lucrează în cadrul studioului Bucureşti ca asistent de regie şi regizor secund alături de Gopo, Andrei Blaier, Francisc Munteanu. Indepedent, turnează filme comandă, construite foarte aproape de genul documentar; colaborează cu TV semnând scurt-metraje şi emisiuni pentru copii.„Obsesia” sa (aşa cum o arată şi Despre o anume fericire) rămâne însă filmul de actualitate. „Acesta e mai aproape de mine, de experienţa mea de viaţă, cred că îl înţeleg mai bine. Ştiu că este greu, poate cel mai dificil gen pentru că aici confrunţi publicul cu timpul lui, cu lumea lui; dacă minţi, spectatorul te simte şi, în mod firesc, nu te mai urmăreşte pentru că nu te mai crede...Viaţa aşa cum e — nu e uşor, dar sunt convins că se poate, mai mult chiar, că trebuie şi merită!” (Pliant de prezentare film „Despre o anume fericire”, 1973)

Trivia

  • A lucrat 8 ani ca regizor secund la toate filmele din această perioadă ale regizorului Andrei Blaier.
  • Despre o anume fericire este filmul de debut în lungmetraj de ficțiune. Înainte să devină regizor a lucrat ca muncitor într-o uzină. El spune că fericirea din titlul filmului „este fericirea de a-ți face bine meseria pe care ți-ai ales-o, acolo unde este nevoie de tine.”
  • Arestat în 1953 și 1956 pentru critici la adresa conducerii comuniste. După 1989, și-a căutat dosarul la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și a aflat că a fost „turnat” de prietenul Andrei Blaier.
  • Regizorul s-a retras la Bughea de Jos, Muscel.