Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismZilele Filmului German la Cinema Studio


Institutul Goethe din Bucureşti, în colaborare cu Uniunea Cineaştilor, organizează Zilele Filmului German (31 oct.- 6 nov.).

     În deschiderea evenimentului, Beate Köhler, directoarea Institutului Goethe a prezentat programul din acest an. 
La gală a fost proiectată drama Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg, regizată de Dietrich Brüggemann. Filmul a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu şi Premiul Juriului Ecumenic la Festivalul Internaţional de la Berlin 2014. Scenarista Anna Brüggemann a scris povestea Mariei, o fată de 14 ani, şi a familiei ei, care aparţin unei comunităţi ultra-religioase. Maria este educată după valori stricte, catolice, şi devine tot mai marginalizată în mediul ei social. 
Filmul a fost prezentat cu ajutorul distribuitorului Parada Film şi va intra în cinematografe din 7 noiembrie. 
La proiecţie au fost invitate actriţa Lea van Acken şi Anna Brüggemann, care este sora regizorului şi autoarea scenariului premiat la Berlin. 
Selecţia de filme de la această ediţie a Zilelor Filmului German a fost realizată de Alexander Nanau, regizor, producător şi cameraman german de origine română. Documentarul Toto şi surorile lui, pentru care Nanau a primit deja multe premii la festivaluri internaţionale, are premiera la HBO în decembrie.  
Cu prilejul Zilelor Filmului German s-au organizat şi două expoziţii, legate de subiectele a două filme din program. Expoziţia de fotografie “112” a lui Alex Gâlmeanu este deschisă la Galeriile UCIN şi are ca temă violenţa în familie, la fel ca filmul Die Frau des Polizisten / Soţia poliţistului, regizat de Philip Gröning. Seria de fotografii este realizată, începând din 2009, cu ajutorul unor artişti binecunoscuţi, care poartă pe chip semnele violenţei.

     Cealaltă expoziţie de fotografie, realizată de Adi Marineci şi echipa de la Parada Film, este legată de pelicula Patimile Mariei. Mai multe actriţe şi cântăreţe au fost invitate să pozeze în ipostaza eroinei de pe afişul filmului. Expoziţia a fost vernisată la Cinema Studio, cu prilejul galei de deschidere a Zilelor Filmului German, după care a fost mutată, pentru o lună, în spaţiul Alt Shift din Club Control.

La Gala de închidere a Zilelor Filmului German la Bucureşti va fi proiectat filmul Cazul Hodorkovski / Der Fall Chodorkowski. Regizorul Cyril Tuschi şi politologul Armand Goşu vor participa la vizionare.
Zilele Filmului German sunt organizate de Institutul Goethe, în colaborare cu Uniunea Cineaştilor.
Detalii: www.goethe.de

 
 


Cuvinte cheie: alexander nanau, cinema studio, institutul goethe bucuresti, parada film, patimile mariei, ucin, zilele filmului german

Opinii: