Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Umor balcanic şi mâncare pe săturate la Divanul din Cetate


     Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară stă să înceapă (26-31 august) şi cei care au pus la cale lucrurile, Mircea Dinescu, Masha Dinescu şi Marian Ţuţui, au venit la întâlnirea cu presa, să ne spună ce şi cum o să se întâmple.

Filme pe alese din zona Balcanilor, lungmetraj, documentar şi scurtmetraj, mai vechi şi mai noi, cu o temă comună - “Eroi şi antieroi din Balcani”, vor fi proiectate la Gara Pluvială sau la amfiteatrul în aer liber din Portul Cetate. Dacă te duci cu cortul, s-ar putea să vezi filmul chiar de pe saltea şi să afli povestea lui Pazvante Chioru’, care pentru unii era erou, pentru alţii era antierou. 
O proiecţie specială va fi O vară de neuitat (1994), de la premiera căruia se împlinesc 20 de ani. Regizorul Lucian Pintilie este invitat la eveniment.  
Cine are copii, să-i aducă, pentru că la Divan vor fi programe de desene animate şi poveşti, de la De-aş fi Harap Alb, regizat de Gopo în 1965, cu Florin Piersic în rolul principal, până la Haplea, din 1928. Documentarul  Dunărea distruge şi clădeşte (1944), co-producţie Austria - România, şi  reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe (1973), Prestanţă (1977) şi Arhimede (1970) vor fi proiectate după foarte mulţi ani de aşteptare în arhiva de filme. 
La Gara Pluvială vor fi programe de scurtmetraje şi documentare, multe din România. În selecţia de la Divan sunt scurtmetrajele româneşti Duminica, regia Sînziana Nicola, Tatăl nostru, Sergiu Lupşe, Ţipătul, animaţie de Sebastian Cosor, Kazimir, regia Dorian Boguţă, Copacul, regia Mihai Sofronea, Retur, regia Emanuel Pârvu
La această ediţie, a V-a, a festivalului, se organizează Atelierul Ideo Ideis, la care participanţii pot să lucreze, cu trainerii de la Teatrul din Alexandria, exerciţii specifice primului an de actorie la UNATC. 
Pentru oamenii serioşi cu simţul umorului, critici şi istorici de film, se organizează simpozionul “Eroi şi antieroi din Balcani”, la care sunt invitaţi universitari din Bulgaria, Grecia, Serbia, Marea Britanie, China şi România. 
Vizionările de seară vor fi însoţite de muzică, interpretată de Filarmonica din Craiova, Ioan Gyuri Pascu şi Mambo Siria. 
Degustătorii de film vor avea parte şi de artă culinară, bineînţeles. Două specialiste din Vidin vor face spectacol de bucătărie tradiţională turcească, iar secvenţa de gătit din filmul Usturoi (2014), regizat de Lucian Alexandrescu, va fi refăcută de Mircea Groza la Divan, în faţa publicului. Ca în fiecare an, Mircea Dinescu îşi va arăta binecunoscutele talente în arta culinară pentru invitaţii săi. 
În acest an, festivalul are o continuare, pentru că Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară se implică în manifestările organizate la Craiova în cadrul evenimentului Street Delivery, care îşi propune ca misiune salvarea unui cinematograf în aer liber, abandonat de mai mulţi ani. Unul dintre filmele proiectate în Portul Cetate va fi vizionat şi în cadrul programului Street Delivery, iar artiştii invitaţi îşi vor expune lucrările pe strada principală din Craiova şi în Galeria Fundaţiei “Mircea Dinescu”. 
Pe timpul desfăşurării festivalului din Portul Cetate, camparea este posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de facebook a festivalului
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000 şi în parteneriat cu Consiliul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.
Detalii: facebook
Imagine: Nicolae Cara

Cuvinte cheie: divanul degustatorilor de film si arta culinara, eroi si antieroi din balcani, lucian pintilie, marian tutui, masha dinescu, mircea dinescu, portul cetate, street delivery craiova

Opinii: