Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Zoosophia” lui Gheorghe Preda, proiecție specială


     Regizorul ne-a invitat la Cinema Elvire Popesco, la o proiecție specială și unică, pentru a prezenta patru scurtmetraje supuse temei ”Zoosophia”. După Vaca finlandeză, Gheorghe Preda a mai creat încă două filme în care animalele/păsările sunt simbolul poveștii. Femeia Pasăre și Forma inimii în praf sunt construite în jurul unui păun și a unei vulpi. Lângă ele ar fi trebuit să apară Câinele din vis, proiect nefinalizat încă. Pentru a întregi programul, regizorul a adăugat Pharmacia erotică, un scurtmetraj experimental, pe care l-a realizat prin casa lui de producție Camera Lucidă. Filmele ”vor spune câte ceva despre lumea aceasta de necuvântătoare de care suntem înconjurați în permanență și pe care rareori le înțelegem”, își susține regizorul demersul artistic.
     Vaca finlandeză, scurtmetraj produs de Cristian Comeagă la Domino Film, este povestea unui crescător de animale, care vinde o vacă ce devine obiect de artă modernă în sala unui muzeu. Numai că omul nu este împăcat cu gândul că vaca va muri de foame, așa cum vrea artistul. Filmul le oferă lui Cuzin Toma și Mariei Obretin foarte bune partituri actoricești. Imaginea este semnată de directorul de fotografie Marius Panduru. "M-a interesat să aflu care sunt limitele unui demers artistic şi cât de departe putem merge când vorbim de artă", a afirmat Gheorghe Preda. Filmul a avut un impresionant circuit festivalier.
     Femeia Pasăre este povestea unei tinere, nefericită că trebuie să muncească într-o fabrică și să aibă grijă de soțul neputincios. Singura ei evadare este plimbarea în pădure, unde caută un păun, pentru că ”avem nevoie de lucruri frumoase într-o lume urâtă”. Corina Moise nu are multe replici de spus, dar are o mare expresivitate, speculată de regizor cu multe prim planuri. Istvan Teglas este soțul bolnav și seamănă cu eroii damnați din filmele rusești. Imaginea este semnată de Silviu Stavilă. Femeia Pasăre este produs și montat de Laura Georgescu Baron, pentru HiFi Production.
     Forma inimii în praf, produs de Velvet Moraru pentru Icon Production, are ca simbol al poveștii o vulpe. Un bărbat își caută nevasta, despre care știe că-l înșală, și o găsește într-o mașină accidentată, alături de amant. Nu-i salvează pe ei, ci o vulpe lovită, care produsese accidentul. Aici eroul este Gabriel Constantin, încastrat într-o mașină de lux și în furia împotriva soției adultere. Apariția lui de bărbat elegant e în contrast cu lipsa de empatie pentru cei doi oameni plini de sânge din mașina proptită într-un copac de la marginea drumului. Povestea este spusă mai mult prin imagini și muzică, mult mai sugestive decât vorbele. Și la acest scurtmetraj imaginea este semnată de Silviu Stavilă.
     La aceste trei producții, Gheorghe Preda a adăugat Pharmacia erotică, produs de Camera Lucidă, un film experimental inspirat de pictura flamandă. Carla Teaha este fotomodel și pozează pentru o campanie inspirată de pictura olandeză și flamandă. Tablourile îi sugerează transformarea iubitului într-un animal misterios. Imaginea este semnată și aici de Silviu Stavilă.
     La proiecția de la Cinema Elvire Popesco au fost prezente și producătoarele Laura Georgescu Baron și Velvet Moraru.
     Chiar dacă scurtmetrajele nu vor intra în cinematografe ca omnibus, ele circulă în festivaluri.

Pentru fiecare dintre aceste filme, Gheorghe Preda a gândit o altă stilistică, experimentând mereu. A produs singur Pharmacia erotică, dar știe că, fără finanțare de la Centrul Național al Cinematografiei, este foarte greu să realizezi chiar și un scurtmetraj.  

Laura Georgescu Baron este producătorul și monteurul scurtmetrajului Femeia Pasăre. Logistica necesară este comparabilă cu producția unui lungmetraj. 

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(24.04.2018)

Tags: femeia pasare film, forma inimii in praf film, gheorghe preda, omnibus zoosophia, pharmacia erotica scurtmetraj, vaca finlandeza film

Comments: