Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismZoltan Szilagyi, invitat special al Uniunii Cineaștilor din România


     Vedeta Studioului Animafilm în anii ’70-’80, Zoltan Szilagyi a creat trei scurtmetraje – Nodul gordian, Arena, Monolog, premiate la numeroase festivaluri în epocă, achiziționate acum de Muzeul de Artă Modernă din New York, alături de alte filme românești. Din cauza problemelor cu cenzura comunistă a epocii, Szilagyi a plecat în Ungaria, în 1986. De atunci, a lucrat la Kecskemét Animation Film Studio, colaborând la diferite proiecte cu foștii colegi de la Animafilm.
     Acum după foarte mulți ani de absență din țară, Zoltan Szilagyi a fost invitat de Uniunea Cineaștilor din România. A fost primit de oamenii cu care a lucrat, iar Laurențiu Damian, președintele UCIN, i-a înmânat Premiul Academic și Trofeul UCIN. Au fost proiectate cele trei filme realizate în România, dar și animații produse de  Kecskemét Animation Film Studio, printre care și The Merry Funeral (2013). Cineastul a fost invitat de către profesorul Radu Igazsag la Animation Pitch de la UNATC, pentru o conexiune directă cu tinerii realizatori de filme de animație.

     Cu prilejul evenimentului de la UCIN, Zoltan Szilagyi a aflat că nu doar Nodul gordian este în patrimoniul Muzeului de Artă Modernă de la New York, ci și celelalte două scurtmetraje – Arena și Monolog. Mesajul, dar și grafica, stilistica animațiilor sale au făcut epocă. Cineastul a primit cu uimire și modestie vestea pe care i-a dat-o Laurențiu Damian.
 
     Chiar dacă a plecat de mulți ani din țară, Zoltan Szilagyi vorbește o frumoasă și cultivată limbă românească.
 
     Pe genericul celor trei filme din anii ’80 se află redactorul Dana Duma, compozitorul Octavian Nemescu, monteuza Erica Nemescu, toți prezenți la întâlnirea de la UCIN.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(13.02.2019)

Tags: erica nemescu, filme romanesti la moma new york, laurentiu damian, uniunea cineastilor din romania, zoltan szilagyi

Comments: