Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Trahir – un film doldora de premii


     „Noi l-am trădat pe Dumnezeu, iar Dumnezeu ne-a trădat pe noi toţi” – spune eroul filmului Trahir, incapabil să-şi controleze copleşitoarea suferinţă. O afirmaţie foarte concisă şi, totodată, inavitabila concluzie la care ajunge orice individ care a îndurat exoerienţa vieţii într-un regim totalitar, căci lucrurile stau în esenţă la fel indiferent de epocă sau de spaţiul geografic.
     Trahir este povestea unui poet şi jurnalist român, George Vlaicu, trimis la închisoare la sfârşitul anilor '50 pentru articolele sale şi care, în urma unei trădări infame, este eliberat după câtăva vreme, după ce s-a angajat formal să fie informatorul poliţiei secrete. În aparenţă Vlaicu se reintegrează în viaţa socială normală şi începe să scrie cu frenezie, convins că, aşa cum i s-a promis, asupra lui nu se va exercita cenzura. Chinuit de faptul că a fost în stare să încheie o asemenea înţelegere, deşi pe depli  conştient că niciodată n-ar respecta-o, Vlaicu are senzaţia de a fi folosit şi că poezia sa, declarat non-partizană este, de fapr o jucărie a propagandei oficiale. Dar nici după ce fuge din ţară ca emigrant politic, Vlaicu nu se simte liber şi nici împăcat cu sine. Aspiraţia lui de a fi un om liber cât şi principiile  morale de bază pe care încearcă să le inculce fiului său sunt spulberate de cei ce îl demacă pe fostul deţinut politic şi dizident drept un  mizerabil trădător.
     Această poveste care se desfăşoară într-un loc anume – România – şi într-o perioadă istorică anume – 1959-1978 – se imprimă puternic în memorie prin puterea ei de generalizare atunci când dezvăluie principiile – frica, inocularea seintimentului de culpabilitate, stimularea trădării – ce stau la baza funcţionaării oricărui stat dictatorial.
     Născut în România, Radu Mihăileanu a făcut tot ce a putut ca să-şi continue studiile la Paris. La începutul anilor '80 pleca spre Franţa via Israel. Scenariul fusese scris cu ani în urmă, dar filmările au început abia în 1992. Mai multe instituţii de vază – Fondul Eurimages al Consiliului Europei,  CNC, Canal Plus şi Procirep (toate din Franţa) au sprijinit realizarea filmului alături de Filmex România, care a facilitatfilmările din ţară.
Plasat printre cele mai bune filme politice, dar şi un surprinzător hit de box-office, Trahir a cucerit mai multe premii la Festivalul cinematografic de la Montreal – Grand Prix of the Americas (pentru cel mai bun film), premiul Opera prima cât şi premiul pntru cel mai bun actor; deasemenea, premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor la al 10-lea Festival Eurocinema de la Viareggio.
Desigur Trahir beneficiază de o echipă remarcabilă: actorii Johan Leysen, Mireille Perrie r, Alexandru Repan, Radu Beligan, Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu; Cristian Niculescu şi Viorica Petrovici – decorurile şi costumele; Laurent Dailland – imaginea.
(traducere Aura Puran)


 
(Nine O'Clock, 11 aprilie 1994)

Tags: radu mihaileanu, trahir film

Comments: