Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice


     Asociația DocuMentor a prezentat ieri seară proiectul "ROD Festival - Zilele recoltei cinematografice", un eveniment itinerant care îmbină tradiția caravanelor cinematografice, a proiecțiilor de film in aer liber în fața unei audiențe care nu are acces la sala de cinema, cu dezbaterea temelor importante din societate de către comunități sau oameni care de cele mai multe ori sunt ignorați.
     Lansat pe structura unei caravane cinematografice care organizează proiecții de anvergură mică în locații din județ și Timișoara, ROD Festival dezvoltă o acțiune culturală care depășește sfera filmului și se extinde spre noi forme de artă și experiment social. Există mii de oameni ascunși prin cartiere mărginașe, cătune, comunități defavorizate, penitenciare, centre de reeducare, case de bătrâni, spitale, enclave etnice, enclave culturale, centre pentru refugiați sau stațiuni turistice decrepite de care nu se ocupă nimeni. 
     În același timp caravana se deplasează și în spațiul virtual unde producători de conținut documentează călătoria și întâlnirile cu oameni și locuri unde aparatul de filmat ajunge rareori.
     Începând cu sfârșitul lunii septembrie, DocuMentor a adus filme documentare ca Toto si surorile lui, Roboțelul de Aur, Casa cu Păpuși, Omul Lup, The New Gypsy Kings în cătunul Fărășești din Munții Banatului, comuna Pesac, în secțiile Penitenciarului din Timișoara, la Centrul de Educare pentru Minori Buziaș, Centrul pentru copii defavorizați din Jimbolia, la Căminul de bătrâni Băile Călacea, La Căpițe și la D’Arc pe Mal. Sesiunile de discuții au depășit cu mult intensitatea și onestitatea discuțiilor de la proiecțiile de film convenționale.
     Zilele Recoltei Cinematografice continuă cu alte proiecții de film în spații neconvenționale, atâta timp cât situația sanitară și condițiile meteo vor permite, evenimentele organizându-se în special în aer liber, pentru a asigura condiții cât mai sigure pentru public. 
(12.10.2020)

Tags: asociatia documentor, rod festival 2020

Comments: