Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Reţeaua” lui Claudiu Mitcu - Work in Progress


     Un documentar care deja a trezit mult interes este Reţeaua, realizat de Claudiu Mitcu în colaborare cu Vlad Mixich, jurnalist la Hotnews.ro.
Totul a început cu o anchetă jurnalistică, pe care Radu Jude i-a semnalat-o lui Mitcu, despre lipsa medicamentelor citostatice în România, pe care bolnavii de cancer ar trebui să le primească gratuit.

Pentru că ele nu se găsesc nici în farmacii, de unde ar putea fi cumpărate, oamenii în situaţii disperate au creat o adevărată “reţea”, care le aduce din străinătate. Legea din orice ţară îţi permite să transporţi medicamente pentru folosinţa personală, aşa că oricine călătoreşte în străinătate poate să aducă acasă o cantitate mică. Membrii reţelei cumpără medicamentele şi le aduc/trimit în România cu ajutorul prietenilor, cunoştinţelor, turiştilor care cunosc situaţia respectivă. La ora actuală reţeaua numără peste 250 de oameni şi preţul medicamentelor tranzacţionate anual se ridică la aproximativ 60.000 euro.
     Ancheta lui Vlad Mixich a descoperit un grup mare de oameni care se ajută între ei, bolnavi sau nu. Telefoanele şi mesajele pe facebook au creat un lanţ uman de sute de persoane implicate. Ceea ce statul nu poate să facă se împlineşte prin bunăvoinţa şi implicarea mai multor oameni. Nimeni nu vinde medicamente, ci ele sunt doar transportate şi ajung la cei bolnavi. Ancheta jurnalistică a avut multe ecouri, inclusiv în zona de responsabilitate guvernamentală. Cu toate astea, nimeni nu a venit la discuţiile care au avut loc după proiecţia de la One World România a materialului selectat de Claudiu Mitcu pentru această fază de dezvoltare a documentarului. În schimb au venit jurnalişti, cineaşti, oameni cu probleme care sunt implicaţi în acţiunea Reţeaua. 
Imaginea este semnată de Andrei Butică, dar sunt incluse şi filmări cu telefonul sau jurnale video personale. Lipsa de unitate stilistică e premeditată, pentru că aduce emoţie şi credibilitate poveştii. 
Documentarul este în post-producţie şi va fi gata probabil în toamnă. 
Mai multe documentare realizate de Claudiu Mitcu au fost achiziţionate de HBO, dintre care Maria sau Australia.
 
Imagine: Iulia Voicu


  
 


Tags: claudiu mitcu, documentar romanesc, one world romania, reteaua, vlad mixich

Comments: