Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismRelansarea lui „Mihai Viteazul”, după 30 de ani


     Dacă George Lucas și-a relansat Războiul stelelor la douăzeci de ani de la premieră, cu sunet Dolby, Sergiu Nicolaescu îI întrece. Realizat în 1969 și lansat în 1970, filmul Mihai Viteazul beneficiază acum de o a doua premieră (azi, de la 19.30, la cinema „Patria”). Motivul? Regizorul îl consideră „nu filmul unei persoane, nici măcar al echipei de filmare, ci film al cinematografiei românești, care a demonstrat ani de zile că în 1969 cinematografia noastră era egală cu cele mai mari cinematografii ale lumii”.
     Cumpărat, după spusele regizorului, de Columbia, Mihai Viteazul este lansat taman în anul în care se împlinesc 400 de ani de la unirea înfăptuită de domnitor. Spunem taman deoarece, regizorul a povestit la conferința de presă că a descoperit acum 10 ani că sunetul optic se pierduse și, cum nu avea liniște, a făcut tot posibilul să-I refacă. Negativul exista, dar era mâncat de rugină, iar cu banda magnetică Anușavan Salamanian a refăcut mixajul la Budapesta. Fără banii promiși de ONC, lucru pe care Sergiu Nicolaescu a ținut să-I afirme. A fost prezentă la conferința de presă aproape întreaga echipă, exceptându-i pe cei trecuți din viață. S-au prezentat la cinema „Europa”: Anușavan Salamanian, monteuza Yolanda Mîntulescu, cascadorii Florin Georgescu, Adrian Ștefănescu, Viorel Vlădițu, Soby Cseh, operatorul (pe atunci) George Cornea, actorii loana Bulcă, Mircea Albulescu, Colea Răutu, lon Besoiu. În memoria lui Amza Pellea și a celorlalți dispăruți s-a păstrat un moment de reculegere.
     Sergiu Nicolaescu a povestit cum, datorită prieteniei cu lon Brad, filmul a reușit să scape de cenzura lui Dumitru Popescu. El a mai povestit cum, în schimbul unor mărci, a reușit să-I convingă pe directorul Muzeului Top-Kapî să-I lase să vadă un document potrivit căruia locul bătăliei de la Călugăreni nu era cel indicat de istorici, lucru ce a făcut ca filmarea să aibă până la urmă loc chiar pe locul real al bătăliei. Senatorul Nicolaescu a amintit faptul că prezența lui Titus Popovici în echipă (în calitate de scenarist, firește) a ajutat mult realizarea filmului, Titus Popovici fiind din 1969 membru în CC al PCR. Că filmul n-a fost făcut din fondurile cinematografiei, ci din „fonduri speciale”. Că a fost ulterior selectat, pentru ediția Oscar din 1971, ceea ce nu e fals, dar nici întru totul adevărat, din moment ce fiecare țară își desemneaza candidatul. Că filmul Dacii a fost primul film patriotic (sic!) românesc. „Văd că în sală sunt în majoritate ziariști tineri”, a afirmat Sergiu Nicolaescu la un moment dat, „Ascultați-mă, ca să știți cum stau lucrurile. Nimeni, niciodată, nu a venit la Titus Popovici sau la mine să ne ceară să facem un film istoric. Pentru fiecare film istoric, începand cu Dacii, pentru toate ne-am bătut de parcă am fi vrut să facem filmele noastre. Ziariștii cu caș la gură ascultau în tăcere. „Noi suntem o generație căreia i s-a furat istoria. Era fericirea noastră de a ne exprima dragostea de țară”.
     Când s-a întors în România după '89, Lucian Pintilie se întreba dacă mai există vreo copie din Reconstituirea. Nimeni nu s-a gândit să relanseze acest film din care tinerii care „habar n-au de nimic” ar fi avut mult mai multe de învățat. Este doar un singur exemplu. Reconstituirea a fost făcut tot în 1969. Până una-alta, noua variantă a lui Mihai Viteazul cu sunet Dolby Surround va fi lansată astă-seară, într-o ceremonie în cadrul căreia se vor acorda și medalii „Mihai Viteazul”, aurite, argintate și de bronz.
 
(România liberă, 6 iulie 2000)

Tags: cronica de film, iulia blaga, mihai viteazul, premiera, sergiu nicolaescu

Comments: