Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismProiecțiile Docuart la Târgu-Jiu: Nocturne de film în aer liber, dedicate lui Brâncuși


     Docuart organizează o ediție specială ”Brâncuși Nocturn” la Târgu-Jiu și îi dedică trei zile de proiecții de film, completate de un live act în perioada 29-31 august, începând cu 20:00,  în Parcul Coloana fără Sfârșit.
Evenimentul celebrează arta și viața sculptorului printr-o selecție de filme deopotrivă autohtone și străine, care vorbesc despre opera și persoana lui Brâncuși, cărora li se adaugă câteva documentare despre pictură, muzică, dar și producții de arhivă despre istoria locală.
     Selecția cuprinde inclusiv o producție fără sonor realizată de însuși Brâncuși și restaurată de Centrul Pompidou: Brancusi Filmé. Experiența acestui film mut din 1938 va lua forma unui live-act prin intervenția sonoră a DJ-ului invitat, Alex Frăti, și va fi cea care închide seria de nocturne sâmbătă, 31 august.
     Proiecțiile Docuart debutează joi cu un documentar marca BBC: Tony Cragg despre Constantin Brancusi (1992), în regia lui Ch. Swayne, un sculptor englez care, la puțin după Revoluție, vine în România să descopere rădăcinile țărănești ale lui Brâncuși și își încheie călătoria la Coloana Infinutului, capodopera artei moderne lângă care spectatorii vor sta așezați. Filmul este urmat de două alte proiecții, documentare de scurt metraj recuperate din Arhiva Națională de Filme, regizate de Titus Mesaroș: Scrisoare din orașul nou (1978) & Craiova văzută din car (1974).
     ​În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu, 2015) este un film care documentează încercarea unui fiu de a-și regăsi tatăl, pe Brâncuși. Când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. La 78 de ani, John a decis să vorbească despre acest lucru în fața camerelor. Proiecția filmului va avea loc vineri și va fi urmată de scurtmetrajul Brâncuși: Scrisoare imaginară (r. Cornel Mihalache) și documentarul despre scena de muzică autohtonă 100 de movile (r. Max Ciorbă). o călătorie antropologică prin muzică, prin care un elvețian caută muzicieni români care păstrează viu folclorul și în zilele noastre, indiferent că îl contopesc cu jazz sau hip hop.
     Sâmbătă, ultima zi, aduce, înainte de live act-ul serii, documentarul Pădurea, de Sinisa Dragin, care cercetează relația dintre România și Iugoslavia în vremea comunismului, plecând de la un tablou al pictorului Ion Andreescu oferit în dar de guvernul Petru Groza conducătorului Iugoslaviei, Tito, care dictează apoi, în film, toate raporturile între state. 
     Toate proiecțiile au loc în zilele de 29, 30 și 31 august începând cu ora 20:00 și au intrare liberă.
     Evenimentul face parte din seria de inițiative ale Asociației Docuart care au ca obiectiv promovarea filmului documentarul românesc, susținerea industriei cinematografice autohtone și a patrimoniului și încurajarea consumului cinematografic, prin extensie de artă și cultură, în rândul publicului, atât în centre universitare, cât și în zone defavorizate cultural din România. Eveniment organizat de Docuart cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu.
Detalii: docuart.ro / facebook
 
(26.08.2019)

Tags: cornel mihalache, docuart.ro, filme documentare despre brancusi, ionut teianu, sinisa dragin, titus mesaros

Comments: