Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Proiecțiile Docuart: ”Gone Wild”, de Dan Curean


          Docuart ne propune, la proiecțiile organizate în colaborare cu Muzeul Țăranului Român, documentare realizate cu câțiva ani în urmă, premiate la diverse festivaluri, dar a căror tematică nu s-a fanat. Numeroși cinefili, dar și iubitori de animale, au venit să vadă Gone Wild, film realizat de Dan Curean. Chiar dacă regizorul nu a fost prezent, pentru că lucrează la TVR Cluj ca director de imagine, a venit producătorul documentarului, George Bucur. Cei doi au făcut echipă încă din faza de dezvoltare a proiectului.
     Cele 83 de minute ale filmului sunt rezultatul a zeci de ore de imagini, obținute în cinci ani de drumeții în Delta Dunării. Interesul pentru o zonă protejată, pentru caii sălbatici din Letea, dar și pentru oamenii locului l-au determinat pe cineast să se întoarcă, să înțeleagă cum funcționează legile naturii în acea comunitate izolată. Caii sălbatici, care sunt de fapt urmașii cailor din vechiul CAP, abandonați după 1989, au ajuns subiect de scandal de presă când autoritățile au comandat prinderea lor și vânzarea la abator. Nu din răutate, ci după multe reclamații ale locuitorilor, care-și vedeau culturile și pădurea afectate de caii flămânzi.
Frumusețea animalelor în libertate, impecabil filmate, este pusă în relație cu copilul Ivan, cu care Dan Curean a reușit să se împrietenească. Ivan are o relație specială cu animalele, e și el o mică sălbăticiune. De-a lungul celor cinci ani de filmare, Ivan a crescut, nu mai are aceeași empatie pentru cai, ”a intrat în rândul lumii”.

     Gone Wild nu este doar povestea cailor sălbatici, ci și povestea oamenilor din acel loc uitat, unde greutățile vieții dau duritate. Personaje și întâmplări intervin în poveste, cu umor, emoție, cu vervă. Bătrâna satului, care face vrăji pentru amor, care cântă în timp ce sapă prin grădină de dorul iubitului plecat, este un lait motiv al filmului.
Episoadele cumpărării unui cadou pentru ziua mamei și a păduchilor luați de la animale îl au ca erou pe Ivan și sunt, în acelați timp, amuzante și pline de duioșie.
Muzica lui Marius Leftărache și vocea comentatorului Florin Piersic Jr. întregesc frumusețea imaginii semnate de Dan Curean.
La proiecția de la MȚR, producătorul George Bucur a vorbit despre dificultatea realizării documentarului, experiență unică în viața lui.
Chiar dacă multe întrebări au venit de la activiștii din ONG-uri, de la iubitorii de animale, documentarul Gone Wild este mai mult o imagine a unei realități pierdute.
Discuția cu publicul a fost moderată de Daniela Apostol, directoare Docuart, și criticul de film Florin Barbu.
Imagine: Dan Țuculescu

 
   

Tags: dan curean, documentare romanesti, george bucur, gone wild documentar, proiectiile docuart la mtr

Comments: