Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismProiecțiile Docuart: ”Brâncuși”, de Cornel Mihalache


     O sală plină de spectatori a participat la proiecția documentarului Brâncuși, realizat de Cornel Mihalache în 1996. Filmul a fost prezentat în cadrul programului Proiecțiile Docuart, realizat în colaborare cu Muzeul Țăranului Român, care propune promovarea documentarului românesc și cultivarea unui public dedicat.
Chiar dacă filmul este deja pe internet, multă lume a venit să vadă pelicula pe un ecran mare și pentru discuția cu regizorul.
     Documentarul Brâncuși are informație, la prima mână, din textele scrise de sculptor, dar și imagini cu lucrările lui de la Paris sau din expoziția de la New York. Cornel Mihalache combină filmări cu Erik Satie, țopăind prin anii 1920, cu imaginea unui actor care seamănă cu Brâncuși, care fumează la fel de mult ca sculptorul, dar nu vorbește, și o secvență cu Vava Ștefănescu dansând la Poarta Sărutului din Târgu Jiu. Ca să faci legătura între aceste elemente vizuale ar trebui să știi că printre manifestările creative ale lui Brâncuși era pasiunea pentru fotografie. În anul 1922, artistul a creat un costum pentru Lizica Codreanu, o dansatoare româncă din avangarda pariziană. În atelierul lui, Brâncuși a pus muzica lui Erik Satie, Lizica a dansat, iar el a făcut șapte fotografii. Momentul a fost recreat de Cornel Mihalache și balerina Vava Ștefănescu, cu un costum realizat după fotografiile lui Brâncuși, muzica lui Satie și o coregrafie originală, apropiată de stilul Lizicăi Codreanu.
     După vizionare, discuțiile au mers către detalii din viața lui Brâncuși, dar și spre traseul realizării documentarului. Dezbaterile despre cetățenia sculptorului au fost tranșate de Mihalache, care are o copie după pașaportul cu cetățenia franceză a acestuia. Brâncuși a cerut să devină francez pentru a putea dona statului atelierul, în întregimea lui, aflat în Centrul Pompidou din Paris.
Multe dintre informațiile lui Mihalache despre sculptor vin dintr-o sursă personală. Tatăl regizorului, critic de artă, a organizat la București expoziția Brâncuși din 1956.
Realizat în 1996, pe când Cornel Mihalache lucra la Studioul Sahia, documentarul Brâncuși ar trebui prelucrat, mai ales în privința sunetului, pentru a putea fi scos pe dvd, iar interesul publicului aflat la Proiecțiile Docuart de la MȚR a dat sens acestui demers de recuperare.
Imagine: Dan Țuculescu
 

Tags: brancusi documentar, cornel mihalache, documentare romanesti, proiectiile docuart la mtr

Comments: