Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismProiecţie în avanpremieră cu “De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu


Aseară, 10 noiembrie, Libra Film a organizat două proiecţii cu spectatori, la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Cinemateca Union.

Sălile au fost pline, oamenii fiind interesaţi să vadă noul film al lui Tudor Giurgiu, dar şi pentru trimiterile politice ale poveştii. 
De ce eu? este încă în post-producţie, premiera fiind programată pentru 13 martie 2015. 
Regizorul a vrut să lanseze în spaţiul public o discuţie despre film şi despre implicaţiile poveştii. “Dacă tot nu e încă gata filmul, m-am gândit să vă ţin “în priză” cu nişte clipuri din film. Mai ales că zilele astea se vorbeşte atât de mult despre anii 2000, despre “acoperiţi”, politică şi trafic de influenţă. Făcând documentare pentru film, am găsit multe afaceri interesante, unele uitate, altele îngropate cu bună ştiinţă”, scrie Giurgiu pe blogul personal, unde a postat un videoclip cu imagini din film, creat pentru melodia “Political Animals” a trupei Grimus, care este pe coloana sonoră. 
Anunţat cu titlul de lucru Cristian, noul lungmetraj are un scenariu scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu. Proiectul a câştigat o finanţare de 760.000 lei la sesiunea septembrie 2011 a concursului organizat de CNC. 
De ce eu? este povestea unui tânăr procuror (Emilian Oprea) trimis să ancheteze şi “să rezolve” un caz de corupţie în care e implicat un coleg de la Oradea. „Domnule procuror, cred că ştiaţi bine ce aveţi de făcut când aţi primit dosarul ăsta. Dacă şeful spune 'fă-l', atunci fă-l, altfel pleci”, este una dintre replicile semnificative din film. 
Scenariul  este inspirat de povestea adevărată a procurorului Cristian Panait, care l-a anchetat pe procurorul Alexandru Lele de la Oradea. Panait s-a sinucis, în condiţii ciudate, în 2002. Alexandru Lele este consultant pentru cei doi scenarişti. 
Imaginea, decorurile şi atmosfera filmului aduc aminte de anii ’80. Decorurile sunt create de Cristian Niculescu, iar Marius Panduru este director de imagine. 
Din distribuţie fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Dan Condurache, Virgil Ogăşanu, Andreea Vasile, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache. 
De ce eu? este produs de Libra Film şi distribuit în România de Transilvania Film. 
Detalii: facebook  
 
 

Tags: andreea vasile, de ce eu, emilian oprea, filme romanesti, grimus, libra film, marius panduru, mihai constantinescu, tudor giurgiu

Comments: