Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Primul Festival al Filmului Românesc la Seattle


     ICR New York organizează evenimentul “Mitologii monstruoase în comunism şi post-comunism” (6 noiembrie 2014), la care este invitată regizoarea Ioana Uricaru.

     Proiecţia celor două scurtmetraje, Legenda activistului în inspecţie (din seria Amintiri din Epoca de Aur, 2009) şi Stopover (2010) va fi precedată de o prelegere a regizoarei şi urmată de sesiune de întrebări şi răspunsuri. 
     Evenimentul de la New York este un “preambul” al primului Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest, intitulat “Un ochi râde, un ochi plânge”, organizat de ICR New York şi American Romanian Cultural Society (ARCS). Festivalul va avea loc la SIFF Film Center din Seattle, WA, în perioada 7- 9 noiembrie 2014. 
     Scurtmetrajele Ioanei Uricaru sunt în programul Festivalului de la Seattle, unde regizoarea este invitată alături de regizorul Oliver Şerban Tătaru şi criticul de film Monica Filimon. 
     Ioana Uricaru s-a născut în România şi locuieşte în Statele Unite. Este regizoare, critic de film şi profesor de Cinema Studies la Middlebury College din Vermont. Are doctorat în "Critical Studies" la University of Southern California (2011), unde anterior a urmat un program de masterat în "Film and Television Production" (2007). Înainte de studiile în SUA, a obţinut o licenţă în Biologie la Universitatea Bucureşti (1994) şi una în Regie de Teatru şi Film la UNATC Bucureşti (1999). A publicat numeroase studii şi a susţinut conferinţe despre Noul Cinema Românesc. Propriile sale filme au fost prezentate la Cannes (2009), Sundance (2011) şi la Institutul de Film American / AFI (2007). 
Este unul dintre regizorii seriei Amintiri din Epoca de Aur (Mobra Films, 2009), iniţiată de Cristian Mungiu, autorul scenariului, care a fost prezentată la Festivalul de la Cannes în 2009, la categoria “Un Certain Regard”. În 2010, filmul a câştigat Premiul Publicului la Premiile Gopo din România. 
     Primul lungmetraj al Ioanei Uricaru, After the Wedding (titlu de lucru), a primit finanţare de la Cinéfondation din cadrul Festivalului de la Cannes şi de la programul Sundance Directors. 
     Scurtmetrajul Stopover (Mobra Films, 2010), regizat de Ioana Uricaru pe un scenariu de Cristian Mungiu, a făcut parte din selecţia oficială la Sundance Film Festival 2011, Seattle.
Detalii: www.icr.ro
(31.10.2014)

Tags: amintiri din epoca de aur, cristian mungiu, festivalul filmului romanesc la seattle, icr new york, ioana uricaru, mobra films, stopover

Comments: