Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Primăvara bobocilor


     Se pot face, pornind de la acest film, al treilea, dintr-o serie care mai cuprinde toamna și iarna bobocilor, interesante considerații privind „anotimpurile” comediei cinematografice românești... Și cea dintâi — între aceste posibile (deși nu obligatorii) considerații este constatarea unei degringolade; ceea ce începuse (și, într-o oarecare măsură, continuase) vioi și în mișcare, ca un râu cu debit suficient pentru a urni din inerție o „întreprindere comică”, eșuează acum în apa stătută a unei comedii căznite, de o „făcătură” atât de evidentă încât autorii ei (scenaristul Petre Sălcudeanu și regizorul Mircea Moldovan) nici nu-și mai dau osteneala s-o mascheze.
     E, în această sinceritate a celor doi o anumită doză de (auto)ironie — și, dacă filmul și-ar fi câștigat (și păstrat) o atare dimensiune, ar fi fost cu totul altceva... Dar, vorba veche, n-a fost să fie.
     La fel de evident mi se pare și faptul că noua poveste cu boboci se însăilează fără o logică dramatică cât de cât strânsă ― deși filmul nu se vrea o înlănțuire de gaguri, ci relatarea unei deveniri în care toate întâmplările sunt (sau vor a fi) privite dintr-un unghi comic. „Comic” în intenție, unghiul cu pricina nu ezită prea mult să devină festivist, căci neajunsurile se remediază rapid la Viișoara, grație unui „deus ex machina” (prenume Ionuț) care ― cât ai zice pește — mobilizează toate forțele pozitive ale satului. lar celor „negative” le schimbă, tot atât de rapid, semnul... Încât conflictul filmului se reduce la eterna „luptă” dintre „bine” și „mai bine” — luptă atât de specifică comediei noastre.
     O altă constatare se referă la distanța — apreciabilă —care desparte primele două filme de acesta... Succesul unei idei — și Toamna bobocilor se închega în jurul uneia, de veritabilă extracție comică — se cuvine exploatat câtă vreme reverberațiile acesteia se mențin încă vii în amintirea spectatorului, cu condiția, bine-nțeles, ca respectiva idee să-și păstreze „suflul”, capacitatea de a interesa.
     Deceniul scurs de la ultima apariție pe ecran a bobocilor (octombrie '77) denotă, însă, că ideea se epuizase încă de-atunci — faptul făcându-ne să privim cu nostalgie la toamna și iarna, cu nedumerire la primăvara zișilor boboci. Căci, în realitate, filmul de-acum nu prea are — decât superficiale — legături cu cele două la care, prin titlu, te trimite.
     În acest context, nu mai are importanță că interpreții principalelor personaje sunt alții — deși, uneori, ei se pot dovedi la fel de buni ca și cei inițiali; nici că autenticitatea „satului românesc contemporan” este una de operetă, cu scrobeli și acurateți de Romarta — secția „artizanat” ori că „vârtejul prefacerilor înnoitoare” abia dacă atinge coaja lucrurilor, necum miezul lor.
     De fapt, nimic nu mai are importanță în acest film — nici filmul însuși. Căci, sincer să fiu (și mărturisirea mea nu are în vedere neapărat, sau doar, Primăvara bobocilor), ne-am cam săturat de „glumițe cu țărani” — într-o vreme în care țărănimea, ca clasă, și munca ei, adică agricultura, suferă prefaceri cu adevărat revoluționare.
 
 
(Săptămâna, 1 mai 1987)

Tags: cronica de film, mircea moldovan, nicolae ulieriu, primavara bobocilor, primavara bobocilor film

Comments: