Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premiile Astra Film Festival 2018


     Câștigătorii premiilor oferite în cele cinci secțiuni competiționale ale ediției a 25-a AFF au fost anunțați în cadrul galei de decernare a premiilor Astra Film Festival 2018, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu. Juriile competițiilor au decis câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.
     Juriul Competiției Internaționale AFF a fost alcătuit din Ally Derks (Olanda), Haruka Hama (Japonia) și Liviu Tipuriță (Marea Britanie). I Am Another You / Eu sunt un alt tu, de Nanfu Wang, a câștigat Premiul AFF pentru Cel mai bun film din Competiția Internațională și Sand and Blood  / Nisip și sânge, de Matthias Krepp și Angelika Spangel, a primit Mențiunea Specială a Juriului AFF.
     Juriul Competiției Europa Centrală și de Est AFF a fost format din Dina Iordanova (Marea Britanie), Cristian Tudor Popescu (România) și Simon Kilmurry (Statele Unite). Premiul  AFF Cel mai bun film din Competiția Europa Centrală și de Est a fost decernat filmului When The War Comes / De va fi război (Croația, Cehia) de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieții unui adolescent tipic european care are o viață dublă ca șef al unui grup paramilitar. Nebojsa Slijepcevic a câștigat Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiția Europa Centrală și de Est cu filmul Srbenka / Sârboaica (Croația). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia și modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.
     Din juriul Competiției România AFF au făcut parte Michael Stewart (Marea Britanie), Marin Martschewski (Germania) și Alexandru Solomon (România). Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția România a fost acordat filmului Caisă de Alexandru Mavrodineanu, pentru “o perspectivă tulburătoare asupra societății românești, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general și oferă unor tineri un refugiu și o șansă”.  Claudiu Mitcu a primit Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiția România pentru filmul său Anniversary / Aniversarea. Juriul a apreciat modul în care “filmul reușește să emoționeze și să surprindă cu portretul unui nonagenar puternic, hazliu și senin, realizat fără a recurge la clișee nostalgice”.
     Juriul Competiției Scurtmetraj AFF a fost alcătuit din Adina Popescu (România), Ruben Vermeersch (Belgia) și Vintilă Mihăilescu (România). They Just Come and Go / Toți sunt trecători (Croația) de Boris Poljak a câștigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția Scurtmetraj pentru “excelentă cinematografie, simplitate, umor și pentru mesajul său universal despre existența noastră efemeră și pasageră”.
     Competiția DocSchool AFF a fost jurizată de Cristi Puiu (România). Ink of Yam / Povești tatuate (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția DocSchool pentru „gingășia și inteligența plină de căldură cu care a reușit să se strecoare printre clișee și locuri comune, pentru a înregistra fragmente de gânduri și suflet”. Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiția DocSchool a fost decernat regizoarei Letiția Popa pentru Marie (România), răsplătind “dragostea, inocența, curajul și franchețea unei tinere cineaste însuflețită de dragoste de oameni.”
     La finalul serii, Dumitru Budra, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelență lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City.
     Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă. Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Detalii: astrafilm.ro
 
 
(21.10.2018)

Tags: alexandru mavrodineanu, astra film festival, astra film sibiu 2018, claudiu mitcu, dumitru budrala, premiile astra film festival 2018

Comments: