Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premiera ”Soldații. Poveste din Ferentari”, regizată de Ivana Mladenović


     Înainte de premiera din România, filmul produs de Ada Solomon pentru Hi Film a circulat mult în festivaluri, primind cronici bune sau premii.
     Soldații. Poveste din Ferentari este debutul în lungmetraj pentru regizoare, care a scris scenariul împreună cu autorul romanului, Adrian Schiop. Povestea este neobișnuită și, în mare parte, adevărată. Un doctorand care vrea să cerceteze manelele și oamenii implicați în domeniu decide să se mute în Ferentari, locul care îi oferă un contact mai bun cu această realitate. Aici are o relație amoroasă cu un băiat din cartier, tocmai ieșit din pușcărie. Între cei doi se stabilește o legătură specială, cu cinism, sex, prietenie și emoție. Lumea manelelor din Ferentari este doar un background.
     Ivana Mladenović, care a realizat documentarul Turn Off the Lights despre tinerii din pușcării, era interesată de o poveste cu manele, când a citit romanul lui Adrian Schiop. Au decis să scrie un scenariu împreună. A colaborat din nou cu directorul de fotografie Luchian Ciobanu.
     Ada Solomon a vrut să producă filmul, chiar dacă erau multe probleme legate de filmările în Ferentari. I-a plăcut povestea, dar și să lucreze cu Ivana Mladenović, căreia i-a propus și provocarea de a-și testa calitățile actoricești în rolul Solange din Inimi cicatrizate, film regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon.  
 
     După ce a scris romanul ”Soldații. Poveste din Ferentari”, Adrian Schiop și-a terminat și teza de doctorat despre manele, la care l-a avut profesor coordonator pe antropologul Vintilă Mihăilescu. A învățat de la Ivana cum să transforme o poveste într-un scenariu, iar colaborarea celor doi continuă pentru următorul proiect, produs tot de Ada Solomon, despre imigranții din Marea Britanie. Dificultatea lucrului la Soldații a fost faptul că joacă unul dintre rolurile principale. Asumarea apariției în fața camerei de filmat a fost o decizie grea, mai ales că recunoaște că este un tip introvertit.
     Vasile Pavel-Digudai a venit la casting ca să-l însoțească pe un prieten. Este bodyguard la Ploiești și nu s-a gândit vreodată să joace în filme. Spune că a fost motivat de bani, pentru că are familie de întreținut, dar este evident că are și talent actoricesc. Chiar dacă mărturisește că a făcut ulcer după filmarea ”anumitor scene”, recunoaște că ar vrea să mai colaboreze la alte producții cinematografice.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: ada solomon, adrian schiop, hi film, ivana mladenovic, soldatii poveste din ferentari film, vasile pavel digudai

Comments: