Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Pintea la Baia


     În mod tradiţional, Casa de filme Cinci îşi prezintă filmele în premieră absolută exact în locurile unde s-a efectuat cea mai mare parte a filmărilor. O iniţiativă demnă de urmat şi un semn de preţuire pentru sprijinul acordat la realizarea filmului de către organele locale de partid şi de stat, de către forurile culturale, un fel de a mulţumi acelor oameni entuziaşti, care se numără cu sutele, pentru contribuţia efectivă la turnarea unor importante secvenţe, fie prin munca alături de echipa de realizatori, fie prin prezenţa în cadru în scenele de masă.
Aportul locuitorilor judeţului Maramureş la realizarea filmului Pintea justifică întru totul premiera pe ţară care a avut loc de curând pe ecranele băimărene. Argument în plus, de natură sentimentală, după cum spune legenda, eroul principal al fimului este un «fiu al Maramureşului».
     Iată de ce în ziua premierei, 31 iulie a.c., la Baia Mare, s-a aflat o delegaţie de cineaşti condusă de Dumitru Fernoagă, directorul Casei de filme Cinci şi din care au făcut parte regizorul Mircea Moldovan, operatorul lon Marinescu, co-scenaristul Dumitru Mureşan şi actorii Florin Piersic, Maria Ploae, Nae Gh. Mazilu şi Nicolae Iliescu. Li s-a făcut o primire mai mult decât călduroasă şi într-o singură după-amiază au avut loc trei gale: două la cinematograful «Dacia» şi una la cinematograful «Minerva», cu participarea unui public numeros şi entuziast.
     În afara obişnuiţilor amatori de filme băimăreni, la cele trei spectacole au asistat ţărani, veniţi special pentru această ocazie, din Budeşti, Călineşti, Hoteni, Satul-Lung, Sat Şugatag. Ei şi-au recunoscut, cu emoţie, pe peliculă frumoasele plaiuri natale şi În multe secvenţe s-au revăzut pe ei înşişi în chip de interpreţi.
     Cele mai mult aplauze, evident, le-a primit Florin Piersic, care a devenit pentru toată lumea Florin Pintea, sau şi mai simplu, «tovarăşul Pintea». La cererea spectatorilor care nu au putut asista la cele trei gale, Florin Piersic-Pintea a mai rămas încă o zi la Baia-Mare pentru a fi prezent la încă trei spectacole.
     Maramureşenii au «mulţumit frumos» realizatorilor «pentru cinstea ce li s-a făcut» şi i-au rugat să revină pe meleagurile lor pentru a-şi alege eroii nu numai din legendele de ieri, ci şi din «legendele» contemporane ale unui ţinut în plină dezvoltare
(Cinema nr. 8, august 1976)

Tags: alice manoiu, filme romanesti, florin piersic, ion marinescu director de imagine, maria ploae, mircea moldovan, pintea film

Comments: