Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPersonalităţi franceze şi ale diasporei româneşti au fost premiate de Institutul Cultural Român


     Nume sonore ale culturii româneşti şi franceze, Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Șirli, Jacques-François l’Oiseleur des Longchamps, Louis Monier și Jean-Yves Conrad, au primit distincţii de onoare din partea Institutului Cultural Român, ca recunoaștere oficială a contribuției lor la promovarea culturii române. Acțiunea se înscrie în seria evenimentelor ce stau sub semnul Anului Centenar, iar gala a avut loc în 19 martie 2018, la Athénée Théâtre Louis Jouvet, în cadrul concertului „Voyage en Francophonie”, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Secretarului General al Francofoniei, E. S. doamna Michaëlle Jean. Evenimentul, organizat de Ziua Francofoniei și cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la aderarea României la francofonie, s-a bucurat de participarea și susținerea E.S. domnului Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța și a echipei ambasadei.
     În prezenţa a peste 500 de invitaţi – personalităţi diplomatice și culturale aflate în capitala franceză, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, și ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, au decernat diploma de excelenţă și trofeele ICR, piese unicat din sticlă, create de artistul român Ioan Nemţoi. Astfel de evenimente, de recunoaștere a contribuției personalităților românești din diaspora la promovarea culturii noastre în lume, vor avea loc , în Anul Centenar, în toate cele 18 reprezentanțe ale ICR . Următoarele evenimente în care se vor acorda distincții de excelență vor avea loc la Londra si Bruxelles.
     „Pentru mine acasă a fost aici, la un spectacol în Paris, premiat de români. Acasă e oriunde în lumea asta, când sunt pe scenă, însă în seara asta am trăit o mare bucurie”, a declarat compozitorul Vladimir Cosma.
     „Sunt cu adevărat emoţionat. E greu să pleci şi să te impui într-o cultură străină. Nu am uitat însă niciodată de unde am plecat. Mă întorc deseori acasă, unde lucrez în continuare cu artişti şi prieteni români”, a mărturisit compozitorul Vasile Şirli.
Detalii: icr.ro
(21.03.2018)

Tags: institutul cultural roman, premii anul centenar 2018, vasile sirli, vladimir cosma

Comments: