Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPelicula ”R.M.N.” de Cristian Mungiu, în competiția oficială la Cannes


     Cel mai nou film scris și regizat de Cristian Mungiu, R.M.N., este în competiția oficială de la Cannes, 17-28 mai 2022.
     În preajma Crăciunului, Matthias (30) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
     O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, desprerelația cu celălaltși despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.
Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State, iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesioniști precum Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesioniști.
     Imaginea a fost realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de către Simona Pădurețu, iar montajul de către Mircea Olteanu.
Filmul este produs de către Mobra Films și coprodus de către Why Not Productions, Wild Bunch International, France 3 Cinémași Le Pacte din Franța, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films șiFilm i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+,France Télévisions, Ciné+, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România și susținut de Eurimages.
Bugetul filmului a fost de circa 2,8 milioane de Euro, iar creditul alocat de CNC România de 3 milioane de lei.
Filmările au fost reallizate în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din județul Alba, dar și în alte localități din Transilvania.
     Este a șasea prezență a regizorului Cristian Mungiu la Cannes și a cincea în selecție oficială. În 2007, la prima prezențâ în selecția oficială a festivalului, filmul 4 luni 3 săptămâni și 2 zile a fost recompensat cu Palme d’Or pentru Cel mai bun film din competiție, După Dealuri a fost recompensat în 2012 pentru Cel mai bun scenariu și pentru cea mai bună interpretare feminină, iar Bacalaureat a fost recompensat pentru Cea mai bună regie în 2016.
     Co-producția Les Films du Fleuve, Mobra Films, Why Not Productions este în competiție cu filme regizate de David Cronenberg, Park Chan-Wook, frații Dardenne. 
Detalii: festival-cannes.com
 
(14.04.2022)

Tags: cristian mungiu, mobra films, rmn film

Comments: