Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Parking”, regizat de Tudor Giurgiu


     Lungmetrajul Parking, regizat de Tudor Giurgiu, pe un scenariu scris împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari, este acum în cinematografe. Înainte de premiera de la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional Transilvania, pe care îl organizează, Tudor Giurgiu a venit la avanpremiera de la Apollo 111, împreună cu o parte a echipei. 
     Filmul este o ecranizare liberă a romanului autobiografic „Apropierea” și i-a atras atenția lui Giurgiu pentru că are o temă importantă pentru români – imigrarea, cu o abordare foarte diferită de poveștile pe care le vedem în fiecare zi în presă. Eroul pleacă în Spania pentru că vrea aventură în viața lui, să cunoască o cultură străină și să învețe limba locului atât de bine încât să citească literatură spaniolă. Are un neastâmpăr vital și spiritual, iese din banalitatea și modestia traiului din România, unde este însurat cu o învățătoare, și ajunge paznic într-un parking. Trăiește într-o rulotă dărăpănată, vorbește spaniola fără accent, a construit un fel de prietenie cu proprietarul. Până într-o zi, când acesta îl trimite să livreze o mașină în alt oraș. Adrian (Mihai Smarandache) trăiește bucuria drumului, a libertății momentului. Întâlnește o blondă, Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă, sexi, deșteaptă și dezinhibată. Dragoste la prima vedere. Lucrurile se precipită în diferite moduri în jurul lui, dar eroul nostru nu-și pierde cumpătul, nici când apar nevasta din țară sau mafia locală. Totul se petrece într-o logică a iubirii și onestității, cu un crescendo dramatic bine condus de Giurgiu.
     Acțiunea se petrece în Spania, mare parte în parkingul din realitate, unde Marin Mălaicu-Hondrari a trăit respectiva poveste, așa cum ne-a spus Bogdan Crăciun, producătorul executiv. Ca să aducă și puțină Românie, regizorul a conceput niște inserturi, filmate pe 16mm, cu câteva secvențe flash back despre viața din țară, cu amintirile sau visele eroului. Una singură este disonantă, un vis rococo cu personaje costumate și măști, un soi de coșmar haotic. Ideea acestui format, bine marcat față de restul filmului, a venit de la directorul de imagine Marius Panduru.
Mihai Smarandache este frumos și credibil, un soi de golan intelectual, care vorbește o spaniolă fără accent, deși a învățat-o într-o lună, când a ajuns în Spania pentru pregătirea filmărilor. Este impecabil încadrat de actorii spanioli - Belén Cuesta, Luis Bermejo, Ariadna Gil. O apariție specială are Emilian Oprea, în rolul unui infractor român.  
     Parking este produs de Libra Film și distribuit de Transilvania Film.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(13.06.2019)

Tags: belen cuesta, libra film, marius panduru, mihai smarandache, parking film, tudor giurgiu

Comments: