Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Neidentificat”, de George Bogdan Apetri: Autor (ne)cunoscut


     După Periferic, film din 2010 care i-a adus numeroase premii și a lansat cariera Anei Ularu, Bogdan George Apetri s-a concentrat pe cariera didactică de la Universitatea Columbia din SUA. Acum are în cinematografe Neidentificat și urmează Miracol, prezent în selecția Festivalului de la Veneția, care va avea premiera românească în primăvara anului 2022.
     Cele două proiecte, filmate simultan, fac parte dintr-o trilogie, ne-a spus Bogdan George Apetri. N-a întrerupt niciodată legătura cu țara, cu orașul natal Piatra Neamț, cu fostul coleg de la Universitatea Columbia, Florin Șerban, pentru care a fost producător la Dragoste 1: Câine și Dragoste 2: America. Este producător și la noul film al lui Emanuel Pârvu, Marocco.
     Neidentificat, care a primit, la Varșovia, în 2020, Premiul special al juriului pentru actorii Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, este acum în circuit festivalier și în cinematografe. De curând, a primit Trofeul Anonimul la festivalul de la Sfântu Gheorghe.
     Neidentificat este un thriller, povestea unui polițist care vrea să-și asume o anchetă care nu e a lui, dar îl interesează. Are și un suspect de serviciu, ”un țigan” care se afla în locul nepotrivit. Confruntarea dintre cei doi, polițistul acuzator și agresiv (Bogdan Farcaș) și paznicul analfabet (Dragoș Dumitru) este un moment important în evoluția intrigii. 
     Scenariul a fost scris de Iulian Postelnicu și Bogdan George Apetri. Actorul Iulian Postelnicu și-a mai testat calitățile de scenarist cu comedia Cuscrii, iar acum a ales această poveste polițistă. După ce a fost criminal aparent inocent în Un etaj mai jos și torționar înfricoșător în Arest, Postelnicu a revenit la pasiunea pentru scris. Povestea a fost remodelată de Bogdan George Apetri, care are experiența activității de avocat din prima tinerețe, când participa la anchetele procuraturii. Tensiunea crește treptat, cu fiecare indiciu, cu diferite chei către adevăr, revelat abia la final. Jocul actoricesc este esențial, iar Bogdan Farcaș are talentul necesar pentru partitura principală. Tensionat, gândind mișcările cu un pas înainte, actorul este aproape tot timpul pe ecran. Până acum a avut doar roluri secundare în filmele românești, dar a știut oportunitatea acestei partituri și este credibil în secvențele de acțiune sau la prim-plan.  
     Foarte bun tot castingul, de la Dragoș Dumitru la Vasile Muraru, în post de comisar șef, polițiștii Ion Bechet, Mihai Rîpan și Emanuel Pârvu, prietenul Andrei Aradits, secretara Olimpia Mălai, vânzătoarea de la benzinărie Kira Hagi, iubita Ana Popescu. O apariție specială în film are Ana Ularu.
     Rol esențial în tensionarea poveștii îl are imaginea lui Oleg Mutu, care a filmat simultan și pentru Miracol, în care revin câteva dintre personajele din Neidentificat.      
Bogdan George Apetri este scenarist, regizor, monteur și producător al filmului, alături de Oana Iancu și Florin Șerban.
 
Bogdan Farcaș are experiența multor producții internaționale filmate la noi și este nominalizat de UNITER pentru un rol de comedie. Personalitate complexă, actorul este alegerea potrivită pentru rolul din Neidentificat.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: bogdan farcas, bogdan george apetri, iulian postelnicu, miracol film, neidentificat film, oana iancu, oleg mutu

Comments: