Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Mohamed Tomescu”, produs de Aristoteles Workshop şi premiat la Astra 2014


Documentarul Mohamed Tomescu, produs de Aristoteles Workshop, a câştigat Premiul pentru Cea mai bună imagine la Astra Film Festival 2014.

     Directorul de imagine al filmului este Norbert Fodor, care a făcut o echipă excelentă cu regizoarea Olesya Bortnyak (Ucraina) şi editorul de montaj Răzvan Ilinca (România). Documentarul a fost realizat în 2013 la Aristoteles Workshop, atelierul internaţional de film documentar organizat de Dan Nuţu
Un juriu format din cineaşti a evaluat filmele din secţiunile competiţionale ale Astra Film Festival: Cristi Puiu (România),  Michael Stewart (Marea Britanie), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu (România), Cynthia Close (SUA), Nicolas Feodoroff (Franţa), Mona Nicoară (România/SUA), Diana Tabakov (Cehia), Eugenia Vodă (România) şi Yang Yonghi (Japonia). 
Documentarul spune, în 25 de minute, povestea unui băiat sirian, Mohamed Tomescu, artist hip-hop, care trăieşte într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoţional, şi de tatăl său. Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuşi. 
„Este al treilea an în care particip la Astra”, spune directorul de imagine Norbert Fodor. „În primii doi am fost pentru masterclass-uri, iar anul acesta cu Mohamed Tomescu în competiţia Student. Mă întorc cu drag, este un loc cu oameni deschişi, care vor să-ţi vorbească”. Cât despre premiu, „nu ne aşteptam, dar este binevenit. Nu consider premiile un cântar al calităţii filmelor”, spune Norbert. 
Olesya Bortnyak, regizoarea filmului, spune: „Întotdeauna vedem un documentar prin ochii directorului de imagine. Viziunea regizorală şi a întregii echipe ajunge astfel la spectator. A fost o bucurie să lucrez cu Norbert, care este nu numai un director de imagine extraordinar, ci şi un om minunat. Reuşeşte mereu să descopere frumuseţea unui moment şi să-l integreze perfect în întregul poveştii. ” 
„Mă bucur foarte tare pentru Norbert”, spune Răzvan Ilinca, editorul filmului. „Am lucrat foarte bine cu el la Aristoteles, aşa că am continuat să colaborăm, lucrăm împreună şi acum. Mai mult, am devenit prieteni buni. ” 
Filmul a participat în Competiţia oficială la Secţiunea Student de la Astra Film Festival. Tot anul acesta, documentarul a fost selectat la Visions du réel (secţiunea Premiers Pas, Nyon, Elveţia), a fost nominalizat la Premiile Gopo 2014 şi la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc FFEST (Cluj-Napoca). 
Alt documentar filmat anul trecut la Aristoteles Workshop, Brick in the Wall, a fost selectat în cadrul Secţiunii Made in Romania la Astra Film Festival. Documentarul a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), Ioana Ţurcan (director de imagine, România), Iulia Matei (editor, România). 
Detalii: www.aworkshop.org / www.astrafilm.ro
 


 


Tags: aristoteles workshop, astra film festival 2014, documentare romanesti, mohamed tomescu, premii astra 2014

Comments: