Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Metronom”, de Alexandru Belc, o poveste de dragoste din anii ʹ70


     Les Films de Cannes á Bucarest ne-a adus premiere de toamnă pentru multe filme românești. Dintre cele mai așteptate au fost Metronom, de Alexandru Belc, și Spre Nord, de Mihai Mincan, amândouă debuturi regizorale în lungmetraj de ficțiune. Cei doi regizori/scenariști s-au remarcat în ultimii ani cu documentare – Belc cu Cinema, mon amour, iar Mincan cu Bondoc sau Emigrant Blues.
     Metronom a avut premiera internațională la Festivalul de la Cannes și, în afară de presa elogioasă, a venit aureolat de Premiul pentru regie în secțiunea Un Certain Regard.
     Povestea scrisă și regizată de Alexandru Belc se petrece în anii ʹ70 (pe vremea când cineastul nici măcar nu se născuse), dar care l-a atras prin semnificațiile ei istorice și umane. Doi adolescenți se îndrăgostesc și, cu toată moralitatea rigidă a epocii, ard etapele iubirii. Ea (Mara Bugarin) vine dintr-o familie de intelectuali toleranți, el (Șerban Lazarovici) se pregătește să emigreze cu familia în Germania. Cei doi fac parte dintr-un grup de liceeni care vor să trimită o scrisoare la postul de radio Europa Liberă, la emisiunea Metronom. Trădarea, delațiunea determină intervenția Securității. Vlad Ivanov este securistul zelos, care joacă alternativ și cu ușurință cartea înțelegerii, empatiei și cartea durității. De la libertatea și naivitatea în care trăiau adolescenții trecem la teroarea psihologică, de la gestul lor de mică revoltă ajungem la consecințele grave pe care le-au suportat multe generații de tineri din acea perioadă. Alexandru Belc a gradat cu măiestrie povestea, bine susținut de distribuție, dar și de imaginea lui Tudor Panduru.  

     Metronom, producție Strada Film, a fost proiectat și la TIFF 2022, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Întâlnirea publicului cu echipa de realizatori a fost moderată de Ionuț Mareș.

     Filmul lui Alexandru Belc a fost proiectat la gala  de deschidere Les Films de Cannes á Bucarest și intră acum în cinematografe. La vizionare au participat și cei doi actori din rolurile principale, Mara Bugarin și Șerban Lazarovici, amândoi studenți la UNATC  IL Caragiale – Actorie.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(2.11.2022)

Tags: alexandru belc, mara bugarin, metronom film, serban lazarovici, strada film, tudor panduru

Comments: