Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„Marița”, regizat de Cristi Iftime


     Marița este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Iftime. Costi (Alexandru Potocean), în drum spre localitatea în care urmează să se întâlnească cu mama și cei doi frați ai săi (Ana Ciontea, Bogdan Dumitrache și Andrei Huțuleac), se oprește la tatăl său, Sandu (Adrian Titieni). Ca rezultat al unei mici neînțelegeri cu actuala soție (Victoria Cociaş), Sandu se aventurează să-și ducă fiul la reuniunea de Crăciun, fără să mai țină cont de capriciile bătrânei Dacii 1300 (care dă titlul lungmetrajului) și de schimbările provocate de un divorț în dinamica relațiilor din familie, pe care filmul le observă cu înțelegere în ultima parte.
     În Marița, structura narativă e simplă: drumul către și întâlnirea cu familia, în care povestirea orală – care nu devine niciodată palpabilă prin flashback-uri – este felul prin care Sandu (mai ales) își gestionează relațiile, ca un instrument de provocare a bunăvoinței și simpatiei prin amintiri fericite.
     Mai multe despre film, ne-a povestit Cristi Iftime la vizionarea de presă.
 
     Filmul a fost lansat la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary în 2017, unde a luat Premiul Juriului FEDEORA pentru cel mai bun lungmetraj din competiţia East of the West, iar pe marile ecrane din România a intrat pe 1 decembrie.
     Scenariul a fost scris de Anca Buja și Cristi Iftime, imaginea este semnată de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Dragoș Apetri, costumele de Alexandra Alma Ungureanu, machiajul de Maria Andreescu, scenografia de Mălina Ionescu, iar sunetul a fost semnat de Dan-Ștefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru și Florin Tăbăcaru. Producători au fost Ada Solomon și Radu Stancu.
Imagine Valeriu Ciubotaru
 
(19.12.2017)

Tags: adrian titieni, alexandru potocean, ana ciontea, anca buja, cristi iftime, marita film

Comments: