Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Kowalski”, regizat de Andrei Creţulescu - Cel mai bun scurtmetraj la Zagreb


Regizorul Andrei Creţulescu a primit Trofeul Golden Pram/Landoul de Aur pentru scurtmetrajul Kowalski, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Zagreb, Croaţia (19-26 octombrie).

Juriul format din producătorul Čedomir Kolar (Oscar pentru filmul No Man's Land, în regia lui Danis Tanović), regizorul Konstantin Bojanov şi directorul de imagine César Charlone (nominalizat la Oscar pentru imaginea filmului City Of God) şi-a motivat alegerea: „17 minute de plăcere pură - dialoguri superbe, interpretare şi regie de zile mari. Demostrează faptul că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime”. 
Kowalski este cel de-al doilea scurtmetraj scris şi regizat de Andrei Creţulescu. Filmul a mai fost prezentat în competiţia „Zilele Filmului Românesc” de la TIFF şi în competiţia internaţională de scurtmetraj a Festivalului de la Varşovia. Va fi proiectat în noiembrie la Leeds, în cadrul unui Focus „Romanian Shorts”, şi în decembrie, la New York, în cadrul festivalului Making Waves.  
Kowalski va putea fi văzut în cinematografele din România la finalul lunii noiembrie, în cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de Inimă neagră.  
Filmul este o producţie independentă, realizată în colaborare de companiile Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube, Dakino şi Chainsaw Europe, şi îi are drept protagonişti pe Andi Vasluianu, Dorian Boguţă, Şerban Pavlu plus, într-o apariţie specială, Rodica Lazăr. Din echipa filmului au făcut parte Andrei Butică (imagine), Cătălin Cristuţiu (montaj), Cristian Tarnoveţchi (sunet), Marius Leftărache (sound design), Mălina Ionescu şi Alexandra Alma Ungureanu (scenografie). 
Producători filmului sunt Andrei Creţulescu şi Claudiu Mitcu, iar co-producători sunt Dan Chişu şi Eugen Kelemen. 
Andrei Creţulescu a terminat recent filmările pentru cel de-al treilea scurtmetraj independent, Ramona, care încheie, violent şi în aceeaşi formulă, „trilogia” începută cu Bad Penny şi continuată cu Kowalski. Regizorul este în preproducţie cu două noi proiecte, scurtmetrajul Şapte luni mai târziu şi lungmetrajul Charlton Heston
Detalii: www.zagrebfilmfestival.com 
 

 
 


Tags: andrei cretulescu, festivalul de film zagreb, filme romanesti, kowalski, scurt pe 4 istorii de inima neagra, scurtmetraj romanesc

Comments: