Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Imaculat”, de Monica Stan, la One World Romania 2022


     Festivalul One World Romania de film documentar (13-22 mai) a început cu o serie de evenimente, de la proiecții de filme la ateliere în biblioteci.
     Președintele festivalului, Alexandru Solomon, și directoarea artistică Monica Stan au gândit un program complex, înainte și după festivalul propriu-zis, în săli de cinema și online. Tema din acest an este legătura dintre corp, minte și lumea înconjurătoare și felul în care dezechilibre la oricare nivel dintre acestea vor produce efecte nefaste în celelalte două, cum sănătatea fizică și psihologică a individului și sănătatea mediului sunt interconectate.
 
     Proiecția filmului Imaculat, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, face parte din acest proiect. Scenariul Monicăi Stan, bazat pe o exeperiență personală, explorează felul în care mediul în care trăim influențează deciziile, comportamentul, sentimentele unui om. Eroina, o adolescentă cu o familie echilibrată și o viață școlară obișnuită, ajunge să consume droguri în compania unui iubit și este internată într-un centru de dezintoxicare. Rătăcită printre drogați violenți și traficanți, Daria (Ana Dumitrașcu) trebuie să supraviețuiască și să-și transforme inocența în armă de apărare.
Emoția și tensiunea generate de comportamentul personajelor sunt accentuate de jocul actorilor, dar și de stilistica vizuală, cu multe prim-planuri și cameră mobilă, mereu în centrul acțiunii. George Chiper-Lillemark este nu numai co-regizor, dar și director de fotografie, așa că știe foarte bine intenția Monicăi Stan. Imaculat a fost premiat la Festivalul de la Veneția în 2021.
Proiecția de la Arcub a fost urmată de o discuție cu o parte din echipa filmului produs de Marcian Lazăr pentru Axel Film.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(5.04.2022)

Tags: alexandru solomon, ana dumitrascu actrita, axel film, george chiper-lillemark, imaculat film, monica stan, one world romania 2022

Comments: