Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmul românesc la Festivalul de la San Sebastian


Cineaştii Vlad Ivanov, Alexander Nanau şi Marian Crişan sunt prezenţi la Festivalul de Film de la San Sebastian (19-27 septembrie). 

Actorul Vlad Ivanov participă în calitate de membru al juriul Secţiunii Oficiale. 
Documentarul Toto şi surorile lui de Alexander Nanau are premiera internaţională în cadrul secţiunii competiţionale Nuev@s Director@s a celei de-a 62-a ediţii a festivalului. Lungmetrajul produs de Strada Film, HBO Europe şi Alexander Nanau Production este un documentar observaţional, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti şi spune povestea a trei fraţi (Totonel, Ana şi Andreea) nevoiţi să se împace cu lipsa mamei şi să se maturizeze înainte de vreme. Filmul prezintă copilăria atipică a celor trei şi încercările lor de a înlătura obstacolele din drumul către o viaţă mai bună. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, regizorul Alexander Nanau şi producătorul Bianca Oana prezintă filmul în cadrul festivalului.  
În cadrul secţiunii tematice "Eastern Promises" este prezentată o selecţie de lungmetraje produse după anul 2000 în ţările din fostul bloc comunist din Europa de Est. Selecţia românească are şase dintre cele mai producţii ale cinematografiei româneşti actuale: Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu (2005), A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu (2007), California Dreamin’(nesfârşit) de Cristian Nemescu (2007), Podul de flori de Thomas Ciulei (2008), Morgen, de Marian Crişan (2010), După dealuri de Cristian Mungiu (2013). 
Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină participarea regizorului Marian Crişan la eveniment. 
În ciclul retrospectiv “Eastern Promises” sunt incluse şi Katalin Varga, coproducţie româno-britanică în regia lui Peter Strickland (2009) şi proiectul colectiv Lost and Found - Six Glances of a Generation (2005), format din şase episoade semnate de cineaşti din Europa de Est, Cristian Mungiu fiind unul dintre regizori. Proiectul este însoţit de o publicaţie coordonată de către Matthieu Darras, volum care se bucură de colaborarea unor importanţi jurnalişti şi critici de film din toată Europa. 
La Festivalul de la San Sebastian a fost selectat şi filmul de scurtmetraj Idle, semnat de Raia Al Souliman (U.N.A.T.C."I.L.Caragiale") în concursul ediţiei a XIII-a a Encuentro Internacional de Estudiante de Cine.

Detalii: www.icr.ro 

 


Tags: alexander nanau, cristian mungiu, festivalul de film san sebastian, icr madrid, marian crisan, raia al souliman, toto si surorile lui, vlad ivanov

Comments: