Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmul “Față în față” provoacă dezbateri


     Masa rotundă organizată de Fundația Club A în colaborare cu Fundația Filmul Românesc, având tema „FiImul ― o șansă a declanșării procesului propriei conștiințe Față în față cu societatea civilă”, a strâns în jurul ei reprezentanți ai diverselor organizații civice: Asociația Foștilor Deținuți Politici, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România ― Comitetul Helsinki, Grupul pentru Dialog Social, Fundația Academia Civică, Fundația Memoria, Fundația Pro Democrația, Liga Apărării Drepturilor Omului, Uniunea Mondială a Românilor Liberi, cineaști precum Nicolae Mărgineanu și Mihai Constantinescu.
     Evenimentul a fost prilejuit de prezența pe ecrane a filmului Față în față, al cărui realizator, Marius Theodor Barna, a îndeplinit rolul de moderator al dezbaterii. După cum se știe, subiectul filmului este unul din cele mai sensibile puncte ale societății de astăzi: existența foștilor informatari ai poliției politice și accesul la dosarele din arhiva Securității.
     La întrebarea „la ce bun astfel de filme în vremuri de restriște?” s-a răspuns ca un film poate schimba ceva numai în cadrul unui proces amplu de reevaluare a valorilor (exemplu: filmul Lanțul, în America a însemnat ceva în schimbarea generală a atitudinii față de negri), ceea ce, din păcate, nu se întâmplă în societatea românească. Declanșarea procesului dostoievskian al propriei conștiințe este posibilă numai în măsura în care informatorii posedă așa ceva, și nu au făcut acest pas pentru marile avantaje oferite de regim. Reprezentanții organizațiilor celor care au suferit de pe urma prigoanei politice au afirmat că până ce acest cancer al României, care este prezența informatorilor în posturi din ce în ce mai bune, nu va fi eradicat nu se va putea schimba nimic cu adevărat în această țară. Din nefericire, se știe însă leacul împotriva cancerului nu a fost încă descoperit și singura evoluție a acestei boli este agonia. 

 
(România liberă, 9 februarie 1999)

Tags: doinel tronaru, fata in fata film, marius theodor barna

Comments: