Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFilmul din teatru, în „Tipografic Majuscul” la Odeon


     Spectacolul de la Teatrul Odeon, realizat de Gianina Cărbunariu, are o abilă împletire de teatru şi film. „Tipografic Majuscul” este drama unui elev de 16 ani urmărit de Securitate. Actorii şi spectatorii sunt supravegheaţi de camere de filmat, iar imaginile sunt proiectate live pe un ecran instalat pe scenă.

     Textul este alcătuit din documentele scrise în limbajul de lemn al aparatului opresiv al vremii (planuri de măsuri, note informative, note de analiză), în cele 200 de pagini ale dosarului nr. 738 privind „Elevul”. Sunt păstrate şi declaraţiile lui Mugur Călinescu (28 mai 1965 - 13 februarie 1985), un tânăr de 16 ani, elev la Liceul A.T. Laurian din Botoşani, care scria pe ziduri inscripţii provocatoare. Supravegheat şi chemat la interogatorii, băiatul a reuşit să rămână fidel propriilor convingeri, în ciuda presiunilor Securităţii şi a lipsei de solidaritate a celor din jurul său. 
     Cazul real a inspirat acest spectacol, care face parte din proiectul „Vieţi paralele - secolul 20 prin ochii Poliţiilor Politice”, iniţiat de Festivalul Internaţional de Teatru Divadelná Nitra din Slovacia. La acest proiect iau parte artişti, co-producători şi instituţii partenere din şase ţări: Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. 
     Artişti din ţări ale fostului bloc comunist au creat şase spectacole de teatru pornind de la studiul unor materiale ce au aparţinut fostelor poliţii secrete. Toate spectacolele au fost prezentate pentru prima oară la Festivalul Internaţional de Teatru Divadelná Nitra (27 septembrie - 2 octombrie 2013). În 2014, fiecare co-producător organizează, pentru publicul local, un festival în care invită cel puţin alte două producţii realizate în cadrul acestui proiect interdisciplinar şi internaţional. 
     În perioada 11 – 13 octombrie, în cadrul festivalului organizat la Bucureşti de Teatrul Odeon, sunt prezentate spectacolele: “Eu şi dosarul meu” -Teatrul de Stat din Dresda (Germania), “Toufar – Jocurile torturii” - Teatrul Naţional de Operă din Praga (Cehia) - duminică, 12 octombrie, şi “Tipografic Majuscul” - coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra în parteneriat cu Teatrul Odeon, programat luni, 13 octombrie. 
     Din distribuţie fac parte Cătălina Mustaţă, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu. Scenografia este semnată Andrei Dinu, Coregrafia de Florin Fieroiu, muzica de Bobo Burlăcianu, iar light designul de Andu Dumitrescu. Toate reprezentaţiile au loc la Sala Studio, de la ora 19.30. 
     Despre acest spectacol ne-a vorbit Silvian Vâlcu, actorul care joacă, alături de Olimpia Melinte, în filmul Planşa, regizat de Andrei Gheorghe. 
Detalii: www.teatrul-odeon.ro
(12.10.2014)

Tags: alexandru potocean, geanina carbunariu, silvian valcu, teatrul odeon, tipografic majuscul

Comments: